Važili za najbolje mlade igrače svijeta

2007. godine od njih se mnogo očekivalo, a gdje su danas?

Endin Čaušević

Prije deset godina World Soccer magazin objavio je listu od deset najboljih mladih igrača svijeta kojima se predviđa velika budućnost.

Poznato je da da svake godine ovaj magazin objavi listu od deset najboljih mladih igrača u svijetu kojima se predviđa da će ostvariti velike karijere. Naravno, to ne bude uvijek slučaj. Od njih deset u najboljem slučaju dvojica ili trojica s pomenute liste uspije da nešto napravi u svojoj karijeri.

Odlučili smo da se prisjetimo liste od prije deset godina na kojoj je bilo dosta dobrih igrača, ali ih većina nije uspjela opravdati očekivanja. Ipak, bilo je i onih koji su uspjeli da naprave zavidnu karijeru koju i danas grade, a neki su i "karijere" gradili u zatvoru.

1. Sadick Adams (Atletico Madrid/Gana)

Adams je pažnju na sebe skrenuo fantastičnim igrama na kadetskom Svjetskom prvenstvu prije deset godina nakon čega je potpisao za Atletico Madrid. Ipak, nikada nije uspio da se probije iz B tima u prvi tim, te je ubrzo napustio ovaj klub. Ovaj napadač trenutno igra u Premier ligi Gane u dresu Asante Kotoka. 

2. Ismail Aissati (PSV/Holandija)

Aissati se prvi put pojavio u dresu PSV-a na poziciji ofanzivnog veznog gdje je oduševio svojim igrama. Ipak, na kraju je PSV odlučio da ga prodaj Ajaxu što je bio totalno pogrešan potez. 2012. godine okušao se u Turskoj u dresu Antalyaspora, ali se zadržao samo jednu sezonu. Trenutno je član ruskog Terek Groznyja.

3. Alexandre Pato (Milan/Brazil)

Naravno, riječ je o napadaču o kojem se gotovo sve manje-više zna. Pato je bio veliki potencijal Milana za koji je odigrao nekoliko sjajnih sezona. Ipak, iako su mu predviđali da će daleko dogurati na kraju se to nije desilo zbog učestalih povreda. Prije nekoliko godina vratio se u Brazil, a prošlog ljeta odlučio se za novu epizovu u Evropi u dresu Villarreala. No, to mu nije baš uspjelo. Trenutno igra u dresu kineskog Tianjina.

4. Anderson (Manchester United/Brazil)

Još jedan Brazilac koji je prije deset godina važio za veliki potencijal. Anderson je igrao u Manchester Unitedu gdje je imao dobru minutažu kod Sir Alexa Fergusona. Ali, nije uspio da pokaže ono što su mnogi vjerovali da posjeduje. Kasnie je igrao u Fiorentini, ali se vratio u Brazil i trenutno nosi dres Coritibe.

5. Giovani dos Santos (Barcelona/Meksiko)

Momak koji je svojevremeno proglašen za Ronaldinhovog nasljednika vjerovatno je najveće razočarenje Barcelone u posljednjih desetak godina. Imao je dosta dobru minutažu na Nou Campu, ali nije pokazao da to zaslužuje. Nakon Barce igrao je još za Tottenham, Ipswich, Galatasaray, Racing Santander i Villarreal. Trenutno je u MLS-u gdje nastupa za LA Galaxy.

6. Gareth Bale (Tottenham/Vels)

I konačno dolazimo do igrača koji je uspio da napravi i više nego što se od njega očekivalo. Ljudi zaboravljaju da se Bale dosta "patio" u Tottenhamu u prvim godinama, te da je igrao lijevog beka. No, na njegovu sreću uspio je da pokaže koliko vrijedi kada igra u napadu, a proslavio se hat-trickom protiv Intera. Trenutno igra za Real Madrid.

7. Sergio Aguero (Atletico Madrid/Argentina)

Fudbaler o kojem ne treba mnogo trošiti riječi. Pokazao je koliko vrijedi već u prvim godinama u Atletico Madridu. Bilo je odmah jasno da se radi o strašnom napadaču koji je danas najbolji strijelac Manchester Cityja u historiji. 

8. Bojan Krkić (Barcelona/Španija)

Još jedan izdanak legendarne La Masije. Jedan od rijetkih u sjajnoj generacije Barcelone koji nije uspio da ispuni očekivanja. Guardiola ga je "gurao" čak i ispred Ibrahimovića, ali uzalud. Ubrzo nakon toga Krkić je napustio Barcelonu. Igrao je za Romu, Milan i Ajax i potom potpisao za Stoke. Trenutno je na posudbi u Deportivo Alavesu.

9. Breno (Bayern/Brazil)

Kada smo u uvodu spomenuli zatvor to se odnosilo na ovog igrača. Legendarni Breno ostat će zapamćen po tome što je zapalio svoju kući dok je igrao za Bayern. Od njega se mnogo očekivalo i važio je da jednog od najboljih mladih defanzivaca u svijetu. Ipak, 2012. godine je morao u zatvor jer je priznao da je piroman. Iza zatvora je izašao tri godine kasnije nakon čega je potpisao za Sao Paolo.

10. Gerardo Bruna (Liverpool/Argentina)

Bruna je bio veliki potencijal Liverpoola i na Anfieldu se od njega mnogo očekivalo kada je stigao iz akademije Real Madrida. No, ovaj Argentinac nije uspio u dresu Redsa da pokaže ono što se očekivalo. 2011. godine igrao je za Blackpool gdje je u dvije godine odigrao samo četiri utakmice. Trenutno je u Kanadi gdje igra u dresu Ottawe.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.