Sablić najavljuje pobjedu, isto razmišlja i strateg Plavih Admir Adžem. (Foto: SportSport.ba)

Široki po osvetu, Plavi po nastavak serije

Na Pecari druga trećina duela Široki - Željezničar

Edmir Škorić

Druga trećina meča Široki - Željezničar igra se danas od 16 sati na stadionu Pecara.

U četvrtak su Široki i Željo odmjerili prvi put snage u "malom maratonu" kojeg će apsolvirati tek u srijedu. Prva bitka pripala je Plavima s Grbavice, pošto su golom mladog Anela Šabanadžovića slavili s 1:0 na teškom gostovanju u Hercegovini.

Prva je to pobjeda Želje na Pecari još od 2010. godine i prava je to uvertira za novi okršaj koji će na istom stadionu imati dvije ekipe koje imaju potpuno iste ambicije u ovoj sezoni. Ovaj put ih čeka duel u okviru 17. kola Premijer lige BiH, a eventualni pobjednik imat će priliku da kolo prije kraja prvog dijela sezone dođe na prvo mjesto.

I Široki i Željo su trenutno klubovi koji su u najboljoj formi, a prije poraza od današnjeg rivala, Širokobriježani su imali impresivnu seriju od devet pobjeda i jednog remija u svim takmičenjima. Željo je trenutno u nizu od osam mečeva bez poraza (sedam pobjeda), pa će imati motiv više da još jednom Pecaru napusti neporažen.

Šta god danas da se dogodi, ko god bude bolji i osvoji dva boda više ili čak da se bodovi podijele, i dalje će Široki i Željezničar uz Zrinjski biti glavni favoriti za titulu. Što se nedavne utakmice na Pecari tiče, tu je Željo napravio dobru prednost uoči revanša četvrtfinala Kupa i na pragu je plasmana u polufinale, a tamo su se već plasirali Sloboda, Krupa i Zvijezda 09.

Važno je napomenuti da ni danas na Pecari Željezničar neće imati podršku Manijaka, pošto je policija Zapadnohercegovačkog kantona zbog nedavnih dešavanja u Haškom tribunalu zabranila organizovani dolazak navijača iz Sarajeva.

A šta o današnjem susretu kažu u jednom i drugom taboru?

"Očekujem dosta sličnu utakmicu, tvrdu. Vjerujem da možemo bolje odigrati nego u Kupu, iako momcima nemam toga previše za zamjeriti u toj kup utakmici koja je mogla otići i na našu stranu. Imamo prostora za napredak, posebice po pitanju agresivnosti. Dobro smo sve izanalizirali i očekujem da ćemo izvući pouku iz tog poraza", rekao je Sablić za zvaničnu stranicu NK Široki Brijeg.

"Momci su odigrali vrhunski i njima idu zasluge. Mi ćemo pokušati da se odmorimo i da se pripremimo za prvenstvo. Mislim da smo danas dokazali da smo spremna ekipa. Nakon derbija se niko nije žalio na umur. Slijedi oporavak od utakmice i u nedjelju idemo ponovo na pobjedu", rekao je Adžem nakon prve pobjede na Pecari.

Možemo, dakle, reći da je ovo druga trećina duela starih rivala i da je teško, skoro nemoguće, predvidjeti šta će se danas dešavati na stadionu u Širokom Brijegu. Domaćin želi osvetu, Željo nastavak niza i šanse su 50:50.

Nekoliko sati ranije, od 13h, u Bijeljini se sastaju Radnik i Mladost i taj meč također se smatra izuzetno neizvjesnim, obzirom da se radi o dvije kvalitetne ekipe koje pretendiraju na Ligu za prvaka.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.