Englezi ispisali historiju

Klubovi iz engleske Premier lige postavili novi rekord Lige prvaka

Eldar Ganibegović

Ispisana je nova historija Lige prvaka, a za to su najviše zaslužni klubovi iz engleske Premier lige. Naime, prvi put u historiji ovog takmičenja pet klubova iz iste države se uspjelo kvalificirati u osminu finala ovog takmičenja.

Englezi su ove godine imali čak pet predstavnika. Manchester City, Liverpool, Manchester United, Chelsea i Tottenham, i sve ove ekipe su prošle grupnu fazu Lige prvaka, što je nevjerovatan podvik za englesku Premier ligu, jer su se u posljednjim godinama dosta patili kada je u pitanju ovo takmičenje.

Također, treba naglasiti kako je ovo prvi put od sezone 2013-14 da su svi engleski klubovi prošli u narednu fazu Lige prvaka, to jest da su uspjeli proći grupnu fazu.

Od kada se Liga prvaka igra po novom formatu, klubovi iz Engleske su stigli do četiri trofeja, međutim u zadnjih 14 godina samo šest puta su sve engleske momčadi uspjele da se nađu u narednoj fazi.

U periodu od 2005. do 2012. godine engleski klubovi su bili dosta uspješni u ovome takmičenju, pa su čak osam puta igrali finale istog. Liverpool, Manchester United i Chelsea su stigli do trofeja.

Proteklih pet godina momčadi Premier lige su mnogo teže uspijevale napraviti značaj rezultat. U posljednje tri sezone uvijek je jedan klub eliminiran u grupnoj fazi.

Pored ovog svega treba istaći kako je Englezima pošlo za rukom da čak dva puta u historiji ovog takmičenja imaju pet klubova u grupnoj fazi, međutim nisu jedini u tome, jer je i španska LaLiga u sezoni 2015/16 imala pet predstavnika.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.