Brojni igrači su mogli ostvariti bolje karijere da nije bilo povreda. Zato se oni i dan danas pitaju 'šta bi bilo kad bi bilo?'

Šta bi bilo, kad bi bilo...

Nije kome je namijenjeno, nego kome je suđeno

Šta bi bilo kad bi bilo? Ne postoji osoba na svijetu koja sebi nije barem nekoliko puta u životu postavila ovo pitanje, a njih desetorica su to redovno radila. 

Za uspjeh u fudbalu nije potrebno samo da posjedujete talenat ili da imate dobrog agenta i 'veze'. Ne postoji uzalud izreka koja kaže 'nije kome je namijenjeno, nego kome je suđeno'.

Zamislite koliko je karijera uništeno sa samom početku zahvaljujući teškim povredama. Zamislite koliko novca koštaju operacije za te mlade momke i koliko novca koštaju oporavci i kasnije individualni rad sa fitness stručnjacima koji bi ih trebali vratiti u pravu fizičnu formu. Eh, tek zamislite koliko njih nema taj novac i nisu u stanju sebi da priušte nastavak karijere te im snovi bivaju uništeni prije nego što su i počeli.

Postoji i druga vrsta igrača, onih koji su ostvarili dobre transfere, potpisali dobre ugovore, ali nisu uspjeli napraviti više zbog jedne ili više povreda. Naravno, mnogi od njih su zaista napravili sjajne karijere što je većinom slučaj za igrače o kojima ćemo govoriti u ovom tekstu, ali sigurno da bi napravili dosta više da su ih zaobišle povrede ili neki drugi zdravstveni problemi.

Mi vam donosimo samo deset takvih imena u ovom tekstu, jer je zaista previše onih kojima su povrede jednim dijelom uništile karijeru...

1. Ruben de la Red

Ako ste ikada zaigrali na stadionu Santiago Bernabeu znači da ste uspjeli u fudbalu, čak iako to nije bilo u dresu Real Madrida. A, ukoliko jeste bilo u dresu Reala, onda vam niko ne može osporiti da ste imali dobru karijeru.

Ipak, Ruben de la Red se morao oprostiti sa samo 25 godina i sigurno da je morao ostavio mnogo toga što smo mogli vidjeti od njega. Važio je za veoma kreativnog igrača veznog reda koji je osim za Real igrao i za Getafe.
Oprostit se morao zbog problema sa srcem.

Tokom karijere je uspio da osvoji Evropsko prvenstvo 2008. godine sa Španijom te je bio prvak Španije sa Real Madridom 2007. godine.

2. Tomas Rosicky

Češki fudbaler je prije nekoliko dana objavio kraj karijere. Iako je igrao za velike klubove poput Borussije Dortmund i Arsenala, Rosicky je sigurno mogao mnogo više da ga nisu spriječile brojne povrede.

On je veoma rijetko uspijevao da poveže mjesec ili više dana igranja bez ijedne povrede i sigurno je to uticalo da na kraju ne ostavi mnogo bolji utisak.

3. Giuseppe Rossi

Italijanski fudbaler je tokom karijere imao najčešće probleme sa koljenima, a čak je pet puta morao na dužu pauzu.

On je javnosti poznat kao nekadašnji fudbaler Manchester Uniteda i Villarreala, a prije nekoliko dana potpisao je ugovor sa Genovom.

Rossi danas ima 30 godina i sigurno da su najbolji dani njegove karijere iza njega.

4. Theo Walcott

Engleskom brzonogom krilnom fudbaleru se predviđala blistava karijera kada je imao samo 17 godina. Mnogi su smatrali da će on nositi igru Arsenala godinama, ali to se na kraju nije desilo.
Obzirom da je Walcott češće van terena zbog povreda, nego na terenu, nije uspio da se promoviše u standardnog prvotimca na Emiratesu.
Walcott danas ima 28 godina, a ove sezone ne dobija tako često priliku za igru i pominje se njegov odlazak iz kluba.

5. Abu Diaby

Francuski defanzivni vezni fudbaler Abu Diaby mogao bi konkurisati za najčešće povrijeđivanog fudbalera ikada.

On je tokom dosadašnjeg dijela karijere imao barem pet povreda koje su ga sa terena odvojile na pet ili više mjeseci, a upravo zbog tih okolnosti on je danas slobodan igrač.

Mnogi ga pamte iz dana kada je igrao u Arsenalu, a posljednji klub do sada mu je bio Marseille.

6. Jack Wilshere

Jack Wilshere je još uvijek mlad (25) i, za razliku od većine fudbalera sa ove liste, on ima 'fore' da napravi mnogo bolju karijeru.

Za njega su se otimali brojni timovi kada je bio na samom početku karijere, ali povrede su ga čak odvele i do Bournemoutha. Ove sezone se vratio u Arsenal, a ako ga povrede budu zaobišle sigurno da može napraviti mnogo bolju karijeru od one koju je do sada imao.

7. Marco Reus

Obzirom na to koliko je sklon povredama, Marco Reus bi trebao pripaziti dok drži ovaj trofej pobjednika DFB Pokala.

Namjerno smo stavili njegovu fotografiju van terena jer je gotovo nemoguće naći sliku sa terena u posljednjih nekoliko mjeseci. Tačnije rečeno, ne može se pronaći nijedna od maja mjeseca, jer je od tada Reus van stroja.

On bi se na teren trebao vratiti tek na proljeće. Dakle, prognoze oko toga kada bi se trebao vratiti na teren su još samo ostale od igrača za kojeg su se nekada otimali Manchester United, Arsenal, PSG...

8. Eduardo Da Silva

Eduardo Da Silva, brazilski fudbaler sa hrvatskim pasošem, važi za proslavljenog fudbalera samo na ovim prostorima, a zašto je to tako kriv je nekadašnji vezni fudbaler Birmingham Cityja Martin Taylor.

On je prije devet godina slomio nogu Eduardu, a zbog te povrede Brazilca na terenu nije bilo preko šest mjeseci. Kada se vratio, više nikada nije bio isti igrač.

Podsjetimo, on je na ljeto 2007. godine prešao iz Dinamo Zagreba u Arsenal za cijenu od oko 13,5 miliona eura.

9. Vedad Ibišević

Za kraj smo ostavili i dva fudbalera iz Bosne i Hercegovine i dva nekadašnja reprezentativca naše države.
Počet ćemo sa Vedadom Ibiševićem. On je u prvom dijelu sezone 2008/09 bio prvi strijelac Bundeslige sa 18 postignutih golova iz 17 kola, a tokom januarske pauze doživio je povredu na prijateljskom meču protiv Hamburga.

Ibišević je zbog toga propustio drugi dio sezone i priliku da postane najbolji strijelac njemačkog prvenstva, što bi gotovo sigurno postao jer na kraju prvog dijela sezone nije bilo nikoga ko mu je blizu.

U to vrijeme Vedu je navodno čekao i veliki transfer, a među zainteresovanim klubovima bili su Inter i Bayern. Ipak, na kraju je mnogo toga propalo.

10. Elvir Baljić

Elvir Baljić je jedini fudbaler iz Bosne i Hercegovine koji je ikada zaigrao za veliki Real Madrid. Ipak, baš tada su nastale brojne probleme sa povredama, a kada ste često povrijeđeni u takvoj konkurenciji veznih igrača kao što su Steve McManamann, Fernando Redondo ili Christian Karembeu, onda je jasno da ne možete napraviti mnogo toga dobrog.

Baljić je zvanično tri sezone proveo u Realu, ali je u samo jednoj igrao, dok je ostale dvije proveo na posudbama u Rayo Vallecanu i Fenerbahčeu.

Ukupno je za Real odigrao 11 ligaških utakmica i postigao je jedan gol.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.