Na rasporedu 20. kolo Premijer lige BiH

Derbi starih rivala na Grbavici, Zrinjski na neugodnom gostovanju

Ovog vikenda je na rasporedu 20. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje nudi nekoliko izuzetno zanimljivih duela.

Gledajući imena klubova i tradiciju međusobnih duela, derbi se igra na Grbavici gdje se sastaju Željezničar i Sloboda. U ovaj meč Plavi ulaze kao favoriti, ali opreza u taboru domaćih ne manjka jer ako je neko u bliskoj prošlosti znao poremetiti Željine planove, onda je to Sloboda.

"Nadam se da ćemo spremni ući u utakmicu koja je jako bitna, kao što je bitno da pokažemo karakter, želju i htjenje. Naš cilj su tri boda, ali znamo da je Sloboda nezgodna ekipa. Teren će biti težak, a volio bih da se ponovo ispriča priča sa otvaranja istočne tribine", rekao je Adžem aludirajući na prošlosezonski duel ova dva tima u kojem je Željezničar u sjajnoj utakmici pred 13.000 gledalaca slavio sa 4:2.

Dobro raspoloženje nakon pobjede nad Mladosti u prošlom kolu vlada i u timu Slobode, čiji trener Slavko Petrović najavljuje otvorenu utakmicu na Grbavici.

"To što sam obukao bijelu majicu ne znači da u Sarajevo idem sa bijelom zastavom", poručio je bivši trener Željezničara te nastavio: "Ovo je moje prvo gostovanje na Grbavici poslije odlaska iz Željezničara i radujem se što ću vidjeti dosta dragih ljudi. Željo je apsolutni favorit u ovom susretu, prvi su kandidat za titulu i uvjeren sam da će je i osvojiti. Igrat ćemo rasterećeno, a svaki bod bi bio dobrodošao".

Zanimljivo će biti i u Doboju kod Kaknja gdje će Mladost ugostiti Zrinjski. Mnogo se prašine podiglo nakon "sporne" pobjede Plemića nad GOŠK-om u prošlom kolu, ali u taboru dvostrukog uzastopnog prvaka BiH ističu da je to već prošlost i da su mislima okrenuti sljedećem duelu.

"Mislim da mi uz kvalitet koji posjedujemo, moramo na ovo sve dodati volju, želju i zalaganje, znači sve ono što je izostalo protiv GOŠK-a. Znamo da su tvrdi i da su još bez domaćeg poraza u ovoj sezoni, ali znamo i da svakoj tradiciji dođe kraj, pa ne treba čuditi ako se iz Kaknja vratimo s punim plijenom", rekao je Slišković, koji je najavio i da bi mogao napraviti određene promjene u sastavu za ovaj meč.

Sarajevo je proljetni dio sezone započelo porazom od Širokog Brijega, a sada se protiv Radnika želi iskupiti za propušteno na Pecari. Bordo tim je malo popustio u borbi za titulu jer mu vodeće dvije ekipe sada bježe devet, odnosno osam bodova, pa se trijumf nad ekipom iz Bijeljine nameće kao imperativ.

Sarajevo i Radnik su u Premijer ligi odigrali osam utakmica na Koševu, a interesantan je podatak da je bordo tim slavio u čak sedam. Do prošle sezone je imao stopostotan učinak, ali je Radnik tada ipak uspio da osvoji historijski bod na Koševu gdje je izvukao remi (1:1). Koliko god ovaj meč bio važan za Sarajevo, toliko je važan i za Radnik koji želi ugrabiti šesto mjesto i plasirati se u Ligu za prvaka i ove sezone.

Izuzetno važna utakmica igra se u Gabeli, gdje će snage odmjeriti GOŠK i Čelik. Ova dva tima bore se za opstanak u društvu najboljih i nema potrebe previše isticati koliki rezultatski značaj nosi ovaj meč. GOŠK ima 17, a Čelik 13 bodova i ove dvije ekipe zauzimaju 10. i 11. mjesto, od kojih će na kraju sezone samo jedna ostavljati u društvu najboljih.

Borac i Krupa će na Gradskom stadionu odigrati gradski derbi u kojem će obje ekipe imati podjednake šanse za pobjedu. Borac se pobjedom želi vratiti u borbu za Ligu 6, ali i Krupi su bodovi neophodni kako bi ostala sigurna na petom mjestu uoči posljednja dva kola "regularnog" dijela prvenstva. S pobjedom nad Borcem, Krupa bi i matematički osigurala plasman među šest najboljih ekipa iako je to i ovako 99% sigurno.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Možda i najlakši posao od svih klubova iz vrha tabele trebao bi imati Široki Brijeg, koji će igrati protiv Viteza. Bez obzira što se ovaj meč igra u Vitezu, tim sa Pecare je apsolutni favorit i sve osim njihove pobjede bi predstavljalo veliko iznenađenje.

Utakmice Mladost - Zrinjski, Vitez - Široki Brijeg i Željezničar - Sloboda igraju se u subotu od 14:30 sati, dok su u nedjelju na rasporedu dueli GOŠK-a i Čelika (14:30), Sarajeva i Radnika (14:30) i Borca i Krupe (15:30).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.