Sloga ili Iskra u Pl?

Bitka za život ili smrt: Da li će se šampanjac otvoriti u Gornjem Vakufu Uskoplju ili Bugojnu?

Samir Mlaćo

Prava rukometna euforija vlada u Gornjem Vakufu Uskoplju i Bugojnu pred subotnji derbi meč Sloge i Iskre. 

Radi se o susretu 24. kola Prve lige Federacije grupa Jug koji će gotovo sigurno odlučiti putnika za Premijer ligu.

Iskra trenutno ima bod više od Sloge, a domaći vjeruju da mogu na krilima svojih navijača doći do važne pobjede. Zanimljivo da još uvijek nije odlučeno da li će gostujući navijači moći prisustvovati samom susretu, a tenzije su zaista velike.

Sloga je svoje mečeve ranije igrala upravo u Bugojnu, a izgradnjom sportske dvorane u Gornjem Vakufu Uskoplju rukomet je postao tema broj jedan na svakom uglu ovog grada.

Na klupi Sloge se nalazi Rasim Demirović, dobro poznate lice u bh. rukometu, koji je nekada sa uspjehom nosio dres Iskre.

"Očekujem dobru utakmicu, prije svega da sve bude fer i korektno, kako na terenu tako i na tribinama. Mislim da smo mi bolja ekipa i da uz pomoć publike možemo do pobjede. Iskru poprilično dobro poznajem, igramo smo u jesenjem dijelu prvenstva, zaista imaju par dobrih pojedinaca. Mi imamo više kvalitetnih igrača u rosteru, a i prednost nam je domaći teren", kazao je Demirović za SportSport.ba.

Navijači Sloge najavljuju paklenu atmosferu, susret je ovo koji se dugo godina čeka u Gornjem Vakufu Uskoplju. Akterima susreta žele prirediti meč za pamćenje.

"Čitav grad je na nogama, deset dana se već priča o samo o utakmici.Ne mislim da će nam biti problem ili pritisak pune tribine, nama je tako svaku domaću utakmicu, svaku utakmicu kako smo se vratili u naš grad i našu dvoranu. Pune tribine i velika podrška mogu nam samo biti dodatni motiv da dođemo do pobjede i na kraju ostvarimo cilj", dodao je Demirović.

Na drugoj strani, u redovima bugojanske Iskre također veliki optimizam pred ovaj meč. Bugojanci su godinama 'tavorili', sve se promijenilo dolaskom u klub Asima Šahmana, nekadašnjeg golmana ovog kluba, koji je trenerski posao uspješno obavljao u dalekom Kataru. Najzaslužniji što se u Bugojnu već par godina održava turnir "Rukomet je moja budućnost", jedan od najjačih turnira u svijetu za mlade rukometaše.

Na klupi Iskre je Fuad Mahmutović, koji je 35 godina proveo u Slogi. Sada će se naći na protivničkoj strani, te će i za njega ovaj meča biti poseban.

"Očekujem prije svega fer i korektnu utakmicu, te da moji momci dadnu sve od sebe da ostvarimo cilj. Slogu odlično poznajem, 35 godina sam bio tu. Nema tu pojedinaca da ih izdvojim, oni su najjači kao kolektiv", priča Mahmutović, te dodaje.

"Čeka nas paklena atmosfera, mali problem su karte za naše navijače, ali valjda će se i to riješiti. Nadam se da moji momci neće podleći toj atmosferi, a pritisak je definitivno na Slogi. Mi igramo sjajno cijelu sezonu, ostvarili smo zacrtani cilj i rasterećeni dolazimo na megdan Slogi".

O tome kolika je važnost ovog meča govori i podatak da će pravdu dijeliti EHF sudije, trenutno najbolji bh. sudijski par braća Dino i Amar Konjičanin.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Rukometni spektakl u Gornjem Vakufu Uskoplju počinje u 20 sati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.