Zlatana nema među 10

Ko su najplaćeniji fudbaleri u MLS ligi?

Midhat Šljivak

Američka MLS liga iz godine u godinu je sve popularnija među najvećim zvijezdama svjetskog fudbala.

Svaka sezona donese neko novo veliko ime u SAD-u, a dolazak Zlatana Ibrahimovića je pravi primjer da je fudbal postao itekako popularan u Sjevernoj Americi. 

Iako još uvijek timovi iz MLS-a ne mogu ponuditi ogroman novac za ugovore fudbalera, dobar dio "stranaca" zarađuje ogromne cifre, a u nastavku pogledajte 10 najplaćenijih u ligi.

Interesantno, među njima nije nova zvijezda LA Galaxyja Zlatan Ibrahimović koji zarađuje 1,4 miliona dolara godišnje.

10. Diego Valeri (Portland Timbers) - 2,4 miliona dolara

Argentinac Diego Valeri već je pet godina član Portland Timbersa. Početna godišnja plata u ovom timu mu je bila 400.000 dolara, ali je novim ugovorom narasla na 2,4 miliona dolara. Treba istaći da je Valeri jedan od najcjenjenijih igrača u ligi, a prošle godine je osvojio i naslov najkorisnijeg igrača lige.

9. Tim Howard (Colorado Rapids) 2,5 miliona dolara

Legenda fudbala u SAD-u Tim Howard vratio se kući 2016. godine nakon 13 godina u Engleskoj i nastupa za Manchester United i Everton. Iskusni 39-godišnji golman je pored nekoliko velikih ponuda iz MLS-a odlučio prihvatiti onu od Colorado Rapidsa vrijednu 2,5 miliona dolara.

8. Ignacio Piatti (Montreal Impact) - 4,7 miliona dolara

Argentinac Ignacio Piatti stigao je u MLS 2014. godine iz San Lorenza sa kojim je osvojio Copa Libertadores. Dolazak u kanadski Montreal odlučio je dobro naplatiti, pa na godišnjem nivou zarađuje 4,7 miliona dolara.

7. Jozy Altidore (Toronto FC) - 5 miliona dolara

Prvi napadač američke reprezentacije Jozy Altidore svoj hljeb u MLS-u zarađuje igrajući za kanadski Toronto. Očekivano, kao jedna od najvećih zvijezda lige pri vrhu je kada je i plata u pitanju, te godišnje inkasira pet miliona dolara. Altidore je u Torontu od 2015. godine,  a u Evropi je igrao za Villarreal, AZ, Sunderland, Bursaspor, Hull i Xerez.

6. David Villa (New York City) - 5,6 miliona dolara

Legendarni španski napadač David Villa (37) MLS karijeru je započeo 2014. godine. Iz Atletico Madrida je stigao u New York, a svoje ime je naplatio sa 5,6 miliona dolara u sezoni. Timu iz Velike jabuke se isplatio i postigao je 66 golova u 100 nastupa.

5. Giovani Dos Santos (LA Galaxy) - 6 miliona dolara

Poznati Meksikanac Giovani Dos Santos već četiri godine nosi dres LA Galaxyja. Bio je prva zvijezda do dolaska Zlatana Ibrahimovića, a godišnje u ovom timu zarađuje šest miliona dolara. Dos Santos je karijeru počeo u Barcelonu, predviđala mu se spektakularna karijera, ali nju na kraju nije ostvario.

4. Bastian Schweinsteiger (Chicago Fire) - 6,1 miliona dolara

Dolazak Bastiana Schweinsteigera u MLS 2017. godine izazvao je ogromnu pažnju. Chicago ga je uspio dovesti za platu od 6,1 miliona dolara po sezoni, a sa sobom je u Grad vjetra doveo i atraktivnu srpsku teniserku Anu Ivanović. Bastianu su 33 godine i vjerovatno će uskoro okačiti kopačke o klin, što mu je bila i opcija prije dolaska u SAD. On je legenda minhenskog Bayerna, a karijera mu je krenula nizbrdo kada se 2015. godine preselio u Manchester United. Ipak, u Chicagu je glavna zvijezda i pokazuje da se radi o igraču svjetske klase.

3. Carlos Vela (Los Angeles FC) - 6,3 miliona dolara

Carlos Vela još je jedan Meksikanac koji je mnogo obećavao u omladinskim kategorijama. Došao je 2005. godine kao velika nada u Arsenal, ali se u Londonu  nije snašao, pa je potom igrao za Salamancu, Osasunu, WBA, te veći dio karijere za Real Sociedad (2011-2017). Odlučio se na odlazak u MLS sa 28 godina, odabrao je novi tim iz Los Angelesa koji mu plaća 6,3 miliona dolara po sezoni.

2. Michael Bradley (Toronto FC) - 6,5 miliona dolara

Michael Bradley je jedan od najpoznatijih američkih fudbalera. U MLS-u nastupa za kanadski Toronto gdje zarađuje 6,5 miliona dolara po sezoni, a u ovom timu je već četiri godine. Tokom karijere je igrao za Heerenveen, Borussiju (M), Aston Villu, Chievo i Romu.

1. Sebastian Giovinco (Toronto FC) - 7,1 miliona dolara

Najplaćeniji igrač MLS lige je Italijan Sebastian Giovinco koji nastupa za kanadski Toronto. On na godišnjem nivou zarađuje 7,1 miliona dolara u kojem je proveo protekle tri godine. Majstorije na MLS terenima često pokazuje i u 91 nastupu za klub postigao je 56 golova. Giovinco je karijeru počeo u Juventusu, gdje pravu šansu za igru nikad nije dobio, pa je išao na posudbe u Empoli i Parmu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.