Final Four Eurolige

Košarkaški klasik pripao Realu, CSKA ostao bez finala

Drugo polufinale Final Foura u Beogradu večeras su odigrali moskovski CSKA i Real Madrid, a na kraju su do pobjede rezultatom 92:83 došli Kraljevi i tako izborili plasman u finale i duel za trofej protiv aktuelnog prvaka Fenerbahčea.

CSKA je silovito ušao u susret. Higgins je otvorio meč trojkom i nagovijestio dobru prvu četvrtinu Moskovljana. Real nije uspijevao uhvatiti ritam u prvim minutama, a Clyburn je u zadnjim sekundama prve dionice donio prvu dvocifrenu prednost Moskovljanima, 30:20.

Pomenutim rezultatom je i završena prva četvrtina, ali onda u drugoj potpuno druga priča. Real odlično otvara ovu dionicu, pravi seriju 11:2 i sustiže Moskovljane.

Šut za tri poena je odlično slušao Madriđane u drugoj dionici, došli su do preokreta, ali su onda Moskovljani uspjeli uhvatiti kakav-takav ritam, pa se na odmor otišlo samo sa minimalnom prednošću Reala (47:46).

CSKA je nešto bolje otvorio nastavak, ali je onda uslijedio novi nalet Kraljeva koji u zadnjih 10 minuta ulaze sa +7.

I zadnju četvrtinu bolje otvaraju Moskovljani i nakon 50-ak sekundi igre stižu na -3. Ipak, slobodna bacanja i trojka Llulla vraćaju Real na +7 (68:61). Nastavio je potom Real sa dobrom igrom i nakon trojke Thompkinsa otišao na 12 poena prednosti, sedam minuta prije kraja.

Nikita Kurbanov je držao CSKA u životu početokm četvrte četvrtine, ali Moskovljani nisu uspijevali sustići zaostatak. Ipak, Real se počeo mučiti u napadu, a Clyburn pet minuta prije kraja pogađa za 75:71. Clyburn pootom smanjuje na 76:73, ali ponovo Sergio Llull pogađa trojku za Real kada je bilo napotrebnije.

Nije se međutim dao Real. Uzvratili su Kraljevi i u zadnje dvije minute ušli sa +8, a ubrzo je Ayon ponovo doveo Real u dvocifrenu predno. Pokazalo se ovo dovoljnim za pobjedu Kraljeva koji su tako izborili finale Final Foura protiv Fenerbahčea koji je nešto ranije savladao ekipu Žalgirisa.

Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi su bili Luka Dončić i Sergio Llull sa po 16 postignutih poena. Llull je po običaju bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, dok se Dončić okitio priznanjem za igrača utakmice.

Real Madrid - CSKA 92:83

Kod CSKA se istakao Nando De Colo sa 20 ubačenih poena. Clyburn i Hines su dodali po 16.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Real Madrid: Clauser, Ranoldph, Fernandez, Dončić, Reyes, Campazzo, Ayon, Carroll, Tavares, Llull, Thompkins, Taylor.

CSKA: De Colo, Rudd, Fridzon, Antonov, Rodriguez, Vorontsevich, Clyburn, Higgins, Khryapa, Kurabnov, Hines, Hunter.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.