Iako danas važe za ljude kojima ne želite 'stati na žulj', nekada su bili prilično bezopasni.

Nekada i nisu bili tako opasni

Kako su izgledali najpopularniji MMA borci prije slave?

MMA borci danas važe za vjerovatno najopasnije i najspremnije momke koje možete sresti na ulici. Upravo zbog toga nije ni čudo što se mnogi pribojavaju da im 'stanu na žulj'.

Naravno, oni pravi profesionalci i oni koji su dugo opstali u ovom sportu obično iza sebe nemaju nijedan incident van ringa i potpuno su bezopasni, odnosno ponašaju se kako bi se sportisti i trebali ponašati. Ali, svakako da njihova pojava u javnosti izaziva određeno strahopoštovanje zbog njihovog korpulentnog izgleda.

Ipak, nekada i nisu izgledali tako opasno, posebno u mlađim danima. Borci poput Brocka Lesnara ili Alistaira Overeema važe za one koje ne želite mrko pogledati, ali nekada su i oni bili samo obična bezopasna djeca.

U nastavku ćemo pogledati kako su neki od najpopularnijih MMA boraca današnjice izgledali prije slave.

1. Fedor Emelianenko

Fedor Emelianenko je borac kojeg ne treba posebno predstavljati. Širom svijeta poznati Rus je po mnogima najbolji borac koji se ikada pojavio u ringu ili kavezu.

U posljednje vrijeme njegova karijera ide silaznom putanjom i doživio je nekoliko veoma teških poraza. Ipak, stvari je koliko-toliko uspio da ispravi u posljednjoj borbi protiv nekadašnjeg UFC šampiona teške kategorije Franka Mira kojeg je porazio za nešto više od 30 sekundi.

Podsjetimo, Fedorova borba iz 2006. godine protiv Mirka Crop Copa, koju je dobio, proglašena je od strane navijača za najbolju borbu desetljeća.

2. Junior Dos Santos

Sjajni brazilski MMA borac Junior Dos Santos donedavno se nalazio pod suspenzijom jer je optužen da je koristion nedozvoljena sredstva. Ipak, prije nekoliko dana uspio je dokazati nevinost i uskoro se očekuje njegov veliki povratak.

Dos Santos je nekada važio za jednog od mladih lavova UFC-a skupa sa Cainom Valasquezom, ali danas ima 34 godine i neke prilično teške poraze.

Iako je na početku UFC karijere ostvario čak devet uzastopnih pobjeda i osvojio pojas teške kategorije, za Dos Santosa je potom uslijedio jedan veoma težak period. Od posljednjih sedam borbi upisao je čak četiri poraza i to redom od Caina Valasqueza dva puta, Alistaira Overeema i Stipe Miočića. Protiv Amerikanca hrvatskog porijekla je odradio i posljednju borbu i to u maju prošle godine.

Trenutno je na ukupnom omjeru u karijeri 18-5, a u UFC-u ima 12-4.

3. Brock Lesnar

Radi se o vjerovatno vizuelno najopasnijem borcu koji se ikada pojavio u UFC-u. Brock je svojevremeno za veliki novac pristupio najačoj MMA organizaciji, a predsejdnik UFC-a Dana White nedavno je najavio i njegov povratak.

Radi se o borcu koji je bio vlasnik pojasa teške kategorije, ali je nakon toga doživio nekoliko teških poraza kao što su bili oni od Caina Valasqueza ili Alistaira Overeema.

Treba spomenuti i to da se radi o jednom od najpopularnijih boraca koji redovno UFC-u pomaže da proda što više pay-per-viewsa.

4. Mirko Cro Cop

Još jedan u nizu boraca koje ne treba posebno predstavljati. Cro Cop važi za jednu od najvećih legendi u historiji ovog sporta, a mnogi ljubitelji MMA-a i danas pamte njegov meč protiv Fedora iz 2006. godine.

Mirko se ovih dana sprema za dugo iščekivani revanš protiv Royja Nelsona koji ga je prije skoro osam godina pobijedio u Las Vegasu. Naravno, u to vrijeme obojica su se borila za UFC, a danas su članovi Bellator organizacije.

Mirko od početka karijere u ring ulazi uz pjesmu "The Wild Boys", a mnogi će prokomentarisati da je u mlađim danima izgledao baš kao da je član grupe Duran Duran.

5. Alisteir Overeem

Još jedna legenda na ovoj listi. Overeem je, baš kao i Mirko, popularnost stekao borbama u Japanu, a kasnije je prešao u UFC-u.

Za razliku od Mirka, on je imao nešto više uspjeha u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji. U UFC karijeri je pobjeđivao borce poput Fabricia Werduma, Brocka Lesnara, Franka Mira, Royja Nelsona, Juniora Dos Santosa i Marka Hunta.

Posljednju borbu imao je protiv Francisa Ngannoua koji ga je pobijedio i na taj način sebi obezbijedio borbu za pojas protiv Miočića koju je jasnije izgubio.

Naravno, i Overeem je tokom karijere postao poznat po zastrašujućim mišićima pa je često bio optuživan i da koristi doping.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.