Oglasili se iz Bugojna

NK Iskra: Kaznite odgovorne, posljedice ne možemo snositi mi

Samir Mlaćo

Borac nije dobio licencu za novu sezonu Premijer lige BiH, pa će prema svemu sudeći u narednoj sezoni Premijer ligi nastupati zenički Čelik.

Zeničani tako neće put Prve lige Federacije, pa se s ovom odlukom mijenja i broj klubova koji će napustiti prvoligaško društvo. 14. mjesto na kraju će donijeti ostanak u ligi, te će ovaj rang takmičenja napustiti samo dva kluba.

Jedinstvo je tako u izglednoj poziciji da izbori ostanak, ali ne predaju se ni u NK Iskra. Naime, u Bugojnu smatraju da meč Travnik - Jedinstvo (završeno 6:0), nije mogao biti registrovan 0:3 za zelenim stolom, kao što je odlučio Nogometni savez Federacije BiH.

Podsjetimo, iz Bihaća su se žalili da je Travnik imao u rosteru sedam posuđenih igrača umjesto dozvoljena četiri, te na kraju dobili susret službenim rezultatom iako su Veziri upisali uvjerljivu pobjedu rezultatom 6:0. U Bugojnu smatraju da je NK Travnik morao biti kažnjen samo disciplinskom mjerom što se i navodi u članu 76., te da susret ni u kojem slučaju nije mogao biti registrovan 3:0 za goste.

Održali su sastanak Upravnog odbora kluba te se oglasili saopštenjem za javnost.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

"U cilju objektivnog informisanja javnosti želimo iznijeti svoj stav i buduće korake koje će NK Iskra poduzeti kako bi zaštitila svoje interese i regularnost takmičenja u Prvoj ligi Federacije BiH. Kao prvo, NK Iskra će iskoristiti sva pravna sredstva pred organima Nogometnog saveza Federacije BiH i redovnim sudovima radi poništenja sporne odluke Takmičarske komisije NS FBiH kojom je utakmica 26. kola NK Travnik - NK Jedinstvo registrovana službenim rezultatom 0:3 za goste. Po našem stajalištu ova utakmica je morala i trebala biti registrovana postignutim rezultatom s obzirom da u zapisniku sa pomenute utakmice nisu utvrđene nepravilnosti od strane službenih lica. Ako su se NK Travnik i službene osobe NS FBiH ogriješile o propise Saveza onda sankcije mogu snositi samo oni. Po logici stvari, a u cilju zaštite regularnosti sve utakmice koje je NK Travnk odigrao u proljetnom dijelu prvenstva se moraju registrovati službenim rezultatom u korist protivnika. Ne može NK Iskra snositi posljedice za navodne greške drugih. Ukoliko se ne uvaže redovna pravna sredstva podnijet ćemo Izvršnom odboru NS FBiH i Komisiji za propise vanredni pravni lijek i zahtjev za zaštitu zakonitosti regularnosti takmičenja", stoji u saopštenju kluba sa Jaklića.

Ukoliko bi susret na kraju bio registrovan rezultatom 6:0 za Travnik, Iskra bi kolo prije kraja imala bod razlike od Jedinstva i sa realnim šansama da izbori 14. mjesto, odnosno ostanak u ligi. Bugojance dočekuju Bratstvo, a Jedinstvo putuje u Mostar Veležu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.