Spuštena zavjesa na 1. pretkolo

Polovičan učinak bh. klubova, vječiti rivali pred mnogo ozbiljnijim ispitima

Adnan Beganović

Sinoćnjim utakmicama spuštena je zavjesa na 1. pretkolo evropskih klupskih takmičenja u kojem su bosanskohercegovački klubovi imali polovičan učinak.

Vječiti rivali, Sarajevo i Željezničar, uspješno su otvorili evropsku sezonu. Bez većih problema su "preskočili" Banants i Narvu Trans te su se kvalifikovali u 2. pretkolo Evropa lige gdje će ih pak čekati mnogo ozbiljniji protivnici.

Plavi s Grbavice u obje utakmice nadigrali su ekipu iz Estonije s tim da su u revanš meču odigranom na Grbavici izgledali bolje nego sedam dana ranije. Mnogo je igračkih promjena pretrpjela ekipa Željezničara i sasvim sigurno će novom šefu stručnog štaba Slobodanu Krčmareviću biti potrebno vrijeme da posloži kockice.

Već sutra je pred Plavim mnogo zahtjevniji meč protiv GOŠK-a, a u četvrtak i prvi duel sa Apollonom u 2. pretkolu Evropa lige nakon kojeg bi moglo biti jasnije koliko zapravo može novi Željezničar.

Sarajevo je imalo nešto zahtjevnijeg protivnika od svog vječitog rivala, no i Banants je ekipa koja je u ovom trenutku koplje ispod bh. klubova.

Slavili su izabranici Husrefa Musemića u oba susreta, a pored plasmana u 2. pretkolo gdje ih očekuje duel sa italijanskim predstavnikom (Atalanta ili Fiorentina), dobra stvar za Bordo ekipu je i to što su mladi igrači (Mujakić, Pidro, Resić) pokazali da se na njih može ozbiljno računati.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Široki Brijeg, koji je ruku na srce imao i najteži zadatak, nije uspio proći u 2. pretkolo. Dva remija sa Domžalama nisu bila dovoljna Širokobriježanima za plasman dalje. No, nemaju se čega stiditi u Širokom Brijegu. Protiv poprilično dobrog protivnika odigrali su dvije ravnopravne utakmice i možda im je samo malo više sportske sreće nedostajalo za uspjeh.

Aktuelni prvak, Zrinjski, nije se uspio dokopati 2. pretkola Lige prvaka. Bolji od Plemića u dva meča je bio slovački prvak, Spartak Trnava, no Zrinjski će imati priliku za popravni s obzirom da će svoju evropsku avanturu nastaviti u Evropa ligi gdje će u 2. pretkolu odmjeriti snage sa Vallettom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.