Nekadašnji napadač Atalante Igor Budan za SportSport.ba

"Na Koševu će biti pakleno, jedan igrač Sarajeva mi je zapao za oko" · Intervju

FK Sarajevo danas će na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" ugostiti Atalantu u okviru 2. pretkola Evropske lige. Ne treba napominjati da je tim iz Bergama apsolutni favorit u ovom dvomeču, međutim nakon što je prva utakmica u Italiji završila rezultatom 2:2, nade za senzacijom samo rastu.

A kakva je zapravo Atalanta i da li uistinu Sarajevo ima šansu da napravi "čudo", pokušao nam je približiti bivši hrvatski reprezentativac Igor Budan. Za vrijeme igračke karijere Budan je imao priliku igrati za Atalantu, a budući da i danas živi u Bergamu, vrlo dobro je upoznat sa situacijom u klubu.

"Atalanta gledajući historiju nije mogla više od nekoliko sezona opstati u Serie A, međutim posljednjih godina s novim predsjednikom klub se konstantno diže. Recimo, puno vode brigu o mladim igračima i imaju zaista odličan omladinski pogon, kao i trenera koji radi pravi posao, no, kao što sam rekao, za sve to je velikim dijelom zaslužan predsjednik koji je veliki navijač Atalante. Klub je i finansijski vrlo stabilan. Igrači poput Iličića, Gomeza, Pašalića i Zapate imaju sigurno vrlo visoke ugovore, a i kod ostalih su korektni za Seriju A", govori Igor Budan na početku razgovora za SportSport.ba.

Priznaje da ga je rezultat iz prve utakmice (2:2) prilično iznenadio.

"Prvoj utakmici nažalost nisam prisustvovao, bio sam na putu, ali onako gledajući reprizu i sam taj rezultat je svakako iznenađujuće. Međutim, treba uzeti u obzir to što je Atalanta u posljednji čas doznala da će igrati sa Sarajevom, a uz to i fizički trenutno nisu još na svom nivou, dok je Sarajevo mjesec dana prije počelo pripreme. To je ogromna prednost. Ja sam novinarima u Italiji još prije utakmice rekao da Atalanta treba biti oprezna, ma koliko u startu izgledalo da će posao biti lagan..."

Dodaje kako nije nemoguće da Sarajevo napravi čudo.

"Mi Balkanci obično imamo veliku motivaciju protiv velikih momčadi. Bio sam u Rusiji na utakmici Hrvatske i Argentine, pa ko je mogao očekivati da ćemo ih onako razbiti. Ali, to je upravo ono što nogomet čini zanimljivim i zato kažem da ništa nije nemoguće. Neće sigurno Atalanti biti lako večeras, pogotovo kada Sarajlije napune stadion, a svi znamo kakav ambijent se pravi na ovim prostorima."

Sarajevo je imao priliku gledati i u prošlosti, a jedan igrač mu je sada posebno zapao za oko.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

"Sada pretežno obraćam pažnju samo na one mlađe igrače, a iz Sarajeva mi je u pozitivnom sjećanju posebno ostao Resić. Na debiju je odmah zabio gol, pokazao je svoje kvalitete i pred njim je sigurno lijepa budućnost", podvukao je Budan.

Budan je i nakon igračke karijere ostao u nogometu. Najprije je bio timski menadžer u Palermu, a potom i sportski direktor u Speziji.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.