Geona sutra slavi rođendan

Najstariji klub u Italiji spremio dresove za veliki jubilej, engleska zastava je neizostavna

Teme:

Geona je sa devet titula prvaka četvrti najupsješniji klub u Italiji, ali i najstariji.

Naime, Genoa CFC je prvi zvanično registrovani fudbalski klub u Italiji, a sutra će popularni "Grifoni" proslaviti svoj 125. rođendan.

Ovaj klub je osnovan prije 125 godina kao Genoa Cricket and Atheltic Club od strane Engleza koji su u to vrijeme živjeli u Italiji i željeli da imaju svoj klub i van domovine.

Prvobitno su kriket i atletske discipline bili primarni u Genoi, ali je primat s vremenom uzeo fudbal i može se reći da je ovaj klub jedan od najvećih u Italiji iako odavno kaska za Juventusom, Romom, Interom, Milanom ili Napolijem.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Genoa je osnovana 7. septembra 1893. godine, a u klubu su spremili posebne rođendanske dresove. Tako će se na dresovima nalaziti i natpis "7 settembre 1893-2018", kao i simbol Scudetta, ali i engleska zastava u čast osnivača kluba. Engleska zastava se i inače nalazi na grbu Genoe, a naći će se i na ovom "slavljeničkom".

Odštamapane su i rođendanske markice, ali su svačani događaji odgođeni u znak poštovanja na žrtve nedavne tragedije koja je zadesila Đenovu kada se srušio vijadukt u ovom gradu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.