Prvi pokušaj im nije uspio, ali ne odustaju

F1 sprema velike promjene što se tiče kamera na bolidima

Endin Čaušević

Pripreme za novu sezonu Formule 1 uveliko su počelo iako ova sezona tek ulazi u svoju završnicu.

Formula 1 je doživjela dosta izmjena pravila za narednu sezonu, no još uvijek se radi i na nekim inovacijama. Trenutno je u prvom planu inovacija s kamerom, odnosno da gledatelji imaju priliku vidjeti vožnju iz ugla vozača.

Trenutno postoji nekoliko kamera na bolidima, no u Formuli 1 žele da dodatno napreduju, te da pokušaju naći mjesto kameri na vozaču. Prva ideja je bila s naočalama koje su vozači trebali nositi, no to je odbačeno nakon što su Romain Grosjean i Pierre Gasly testirali naočale i poručili da su previše neudobne.

No, F1 ne odustaje od ove ideje, a o konceptu s naočalama se više ne razmišlja. Sada je glavni cilj da se nađe mjesto na kacigi gdje bi mogle biti ugrađene dvije kamere.

"Ne razvijamo koncept s naočalama. Snimke iz bolida odlično izgledaju s njima, ali su malo opasne i neudobne, pa ne želimo rizikovati. Ispitujemo kameru koja bi mogla biti stavljena s lijeve i desne strane kacige, a uskoro ćemo imati rješenje kako će sve to izgledati", izjavio je direktor odjela za specijalne kamere na bolidima Steve Smith.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.