Mourinho je na klupu Manchester Uniteda sjeo na ljeto 2016. godine, a tada su dva najveća igračka pojačanja kluba postala Paul Pogba i Zlatan Ibrahimović. Upravo jedan od njih dvojice je na kraju došao glave Posebnom.

Portugalca je posla koštao sukob s Francuzom

Omraženost u 22 čina: Kako je Pogba dobio rat protiv Mourinha

Jose Mourinho dobio je otkaz u Manchester Unitedu, a svemu je kumovao konstantni, tinjajući sukom sa najvećom zvijezdom Paulom Pogbom.

Engleski mediji istražili su kako je sve počelo, šta je Mourinho zamjerao Francuzu, pratili su tok njihovog sukoba, detaljno opisavši historiju netrpeljivosti.

Nakon što je četvrti put u svoj karijeri dobio otkaz, izvukli su mu da bi možda imao i bolje rezultate da uoči prethodne sezone iz Juventusa čelnici kluba nisu povukli za velik novac igrača koji je jednom već napravio klubu problem.

Evidentirane su 22 situacije koje su na kraju dovela do konačnog epiloga.

"Pogback"

Mourinho je bio uzrujan već prije nego što se Pogba vratio na Old traford. Francuski veznjak je došao iz Juventusa za rekordnu sumu od 90 milijuna funti uz ogromne fanfare. Pogbin marketing putem društvenih mreža stvorio je giganta, nastao je hashtag 'Pogback'.

Bio je to ogroman društveno-medijski udar za klub, jer je to bio jedan od najcjenjenijih hashtagova ikada stvorenih.

Pogbin spot s reperom Stormzyjem nije nimalo impresionirao Mourinha, smatrajući kako nijedan igrač nije veći od kluba.

Portugalac je izrazio zabrinutosti zbog Pogbinog stava.

Rehabilitacija u Majamiju

Nakon prve sezone Pogba je opisao Mourinha kao "posebnog" menadžera nakon što su osvojili Europsku ligu i Liga kup.

Mourinho se je u pojedinim utakmicama bio nezadovoljan zbog nedosljednosti u Pogbinoj igri i čestih grešaka na terenu. Mourinho se potom naljutio jer je Pogba povredu liječio u Miamiju u septembru 2017. godine. To je bio početak nevolja.

Umjesto da provede vrijeme u Manchesteru, Pogba je umjesto toga otišao u Majami.

Prerano izvođenje iz igre

Portugalac je u januaru izvadio Pogbu u meču na Wembley kada su poraženi od Tottenhama. Sedmicu poslije trener je Pogbu eliminirao iz prve postave.protiv Huddersfielda, a onda ga je ponovo zamijenio protiv Newcastlea.

Ponovo ga je u sljedećoj utakmici povukao sa terena, a onda poslije toga ostavio na klupi. Tada su počele javne kritike jednog prema drugome.

Rezerva u Ligi prvaka

Mourinho je u februaru protiv Seville ostavio Pogbu na klupi, ali ga je zbog povrede Andrea Herrere morao ubaciti 20 minuta. Ipak, dvije sedmice poslije opet nije bio u prvoj postavi, a Manchester United doživio je jedan od bljutavijih poraza na svom terenu. Sevilla je slavila 2:1 i prošla dalje.

Nakon toga Mourinho nije uopće komunicirao sa medijima, a to je umjesto njega ćinio pomoćnik Rui Faria koji je tokom ljeta napustio klub.

Ometao ga pri intervjuu

Tokom razgovora uobičajenog poslije utakmica Premier lige, nakon što je United savladao Liverpool u martu, POgba je nedozvoljeno prekinuo Mourinha u razgovoru, kako bi se rukovao sa njim.

Portugalac se nasmijao pred kamerama, ali je poslio imao šta reći Francuzu. Mou je ovaj potez ocijenio kao odraz nepoštovanja.

Raiolina ponuda Guardioli

Pep Guardiola otkrio je uoči derbija Mančestera u aprilu, da je Mino Raiola ponudio Pogbu Manchester Cityju u januaru.

Pep je otkrio: "Prije dva mjeseca Raiola mi je ponudio Mhikitaryana i Pogbu. Pogba je nevjerojatan, vrhunski igrač, ali rekao sam ne, nemamo dovoljno novca za kupnju Pogbe jer je jako skup."

Pogba je reagirao briljantnom igrom postigavši dva gola, ali Mourinho je jedva čekao vijest da je Pogba zainteresiran za odlazak.

Pogbino priznanje

Govoreći krajem prošle sezone, Pogba je priznao da on i Mourinho bili tako prijateljski nastrojeni.

"Trener i igrač ne moraju biti najbolji prijatelji, ne moramo ići zajedno u restorane", rekao je.

"Imao sam i nekoliko manjih problema sa njim... nekad je u nogometu zapravo mentalna snaga najbitnija. Stavio me na klupu i dao sam odgovor na terenu. Uvijek dajem sve od sebe. Doprinio je da napredujem u liderskom smislu."

Hvalisanje poslije Mundijala

Pogba je igrao odlično za Francusku tokom Svjetskog prvenstva, i kao Les Bleus osvojio je turnir u Rusiji.

No, Mourinho nije bio potpuno oduševljen njegovim hvalisanjem tek je ponudio prigodni kompliment: "Mislim da je Svjetsko prvenstvo savršeno ambijent za igrača poput njega da se pokaže u najboljem svjetlu.

"Zašto? Jer je zatvoren mjesec dana, gdje može samo razmišljati o nogometu, gdje je sa svojim timom na treningu, potpuno izoliran od vanjskog svijeta, gdje je usredotočen samo na nogomet, gdje dimenzije igre mogu samo motivirati."

Pogba je kasnije rekao: "Imamo čisto vezu trener-igrač, to je tačno. Jedno što vam mogu pružiti je uvjerenje da uvijek dati 100 posto, bez obzira ko je trener uvijek dajem sve, ne mogu više reći."

Poziv Barcelone

Tokom ljeta, prije kratke pomirbe s Mourinhom, Pogba je rekao Edu Woodwardu da je želio napustiti Old Trafford i pojačati Barcelonu.

U Unitedu su bili odlučni zadržati francuskog igrača i odbacili su bilo kakvu mogućnost prelaska na Kamp Nouu.

Mino Raiola i Barcelona izjavili su da su se složili s osobnim uvjetima ugovora za Pogbu, iako je United odbacio bilo kakvu ponudu. Vijest je ipak stigla do Mourinha, koji je razumljivo bio bijesan.

Pregovori su bili toliko otišli da su Raiola i Pogba čak prihvatili osobne uvjete i to ga je šokiralo. SunSport je u avgustu otkrio da je Raiola zatražio povećanje plaće za Pogbu da ostane u Manchesteru. Plaću od 180.000 funti sedmično želio je povećati na tjedno do 200.000 funti.

Od starta - problem

Bila je potrebna samo jedna utakmica da se neprijateljstvo obnovi, odnosno stvori negativna atmosfera.

Govoreći nakon pobjede protiv Leicestera, Pogba je rekao: "Ako nisi sretan, ne možeš dati sve od sebe."

Dodao je i da će biti "novčano kažnjen" ako bi pokušao više elaborirati šta je želio reći.

Mourinho nije bio zadovoljan njegovom izjavom i rekao mu je: "Ako želite napustiti Manchester sve što morate učiniti je tražiti transfer".

Dovozio ga vozač

Prema Mailu, Mourinho je također bio zabrinut zbog načina na koji Pogba stiže i napušta timski hotel.

Manchester United svaki put odsjeda u The Lowryu u Manchesteru noć pred utakmicu, a Pogba je dolazio u hotel u Rolls-Royceu s privatnim vozačem.

Mourinho je bio ljut prije takmice s Burnelyom kada je Pogba stigao u Rolls-Royceu, a ne u timskom autobusu.

I umjesto da se vrati se momčadskim autobusom i s ostatkom momčadi, Pogba je napustio hotel sa vlastitim vozačem i krenuo ravno u zračnu luku kako bi se vidio s francuskim prijateljima.

Wolverhampton

Nakon tri vezane pobjede ptretpostavka je bila da će zavladati pozitivni osjećaji, međutim došlo je do stvarne drame protiv Wolvesa. Pogba je u srijedu navečer bio igrač utakmice protiv Young Boysa, dvostruki strijelac.

Protiv Wolverhamptona međutim, bio je jako loš, a MOurinho je potvrdio da je na njega bio ljut čak i prije početka utakmice u kojoj je bio direktan krivac za gol.

Jedno izvješće tvrdi da su Special One i trenerski staf bili ljuti jer je POgba puštao glasnu muziku u timskom autobusu. Menadžer je osim toga bio jako ljut jer se POgba nije želio vratiti po izgubljenoj lopti kada su primili gol.

Neil Custis iz SunSporta otkrio je da se Mourinho izgalamio na Pogbu i rekao mu: "Ti si dobar igrač, a ne poseban igrač."

Napad, napad

Pogba je žestoko kritikovao stil igre Josea Mourinha nakon utakmice koja je završena 1:1.

Govoreći nakon utakmice, on je rekao: "Ovdje smo da napadamo. Timovi su preplašeni kad vide kako ih Manchester United napada. To je naša pogreška bila danas. Vodili smo 1:0 i zadovoljili smo se, okrenuli se kontranapadima.

"Prestali smo igrati kao u prvom poluvremenu i nismo ih stvarno stavili u nevolje. Mi smo na Old Traffordu i trebali bismo napadati i pritisnuti kao što smo učinili protiv Tottenhama, Liverpoola, Chelseaja i Arsenala prošle sezone.

"Međutim, ja nisam menadžer, ne mogu da to kažem, ali očigledno bismo trebali pokazati više mogućnosti napadanja. Moramo se kretati bolje."

"Nisi više vicekapiten"

Iznerviran nastupima veznjaka, Mourinho je napravio igrokaz kako bi preuzeo kontrolu nad igračem.

Mourinho je rekao Pogbi da nikada više neće nositi kapitensku traku pod njegovim vodstvom. Taj je potez napravljen pred cijelom ekipom.

Mourinho je tvrdio: "Nije ništa zgriješio, nema nikakvih problema, to je samo odluka koju ne moram objasniti."

Programske zabilješke

U svojim bilješkama za utakmicu s Derbyjem, Mourinho je podcrtrao imena Pogbe i još nekih njegovih loših suigrača.

On je napisao: "Igra protiv Wolvesa bila je važna lekcija, lekcija koju ponavljam iz sedmice u sedmicu, lekcija koju neki momci ne uče. Svaka ekipa koja igra protiv Manchester Uniteda igra kao da im je to utakmica života i mi moramo pokazat isti nivo agresije, motivacije i želje - 95 posto nije dovoljno kada drugi daju 101 posto".

Ponašanje na tribini

Nekoliko sati nakon što mu je oduzet status vicekapitena, Pogba se pojavio na tribinama Old Trafforda.

Suprotno uobičajenoj strategiji kluba da nosi klupsku odjeću, Pogba se pojavila u bijeloj dukserici s kapuljačom. Jedva ga se moglo prepoznati.

Povrh svega, Pogba je objavio video na društvenim mrežama gdje se smije tokom poraza Manchester Uniteda od Derby Countyja.

Videozapis je objavljen u 10.35 sati, iako je zabilježen sat vremena prije, ali ga nije navodno mogao objaviti zbog problema s WiFi mrežom.

Nesporazum na treningu

Video sa terena gdje su trenirali prikazao je kulminaciju međusobne netrpeljivosti. Isječak pokazuje kako Pogba dolazi na teren s velikim osmijehom na licu, prije nego što se rukuje s trenerom Michaelom Carrickom.

Mourinho zatim prilazi i nešto govori Pogbi, zbog čega se on nađe u čudu.

Dvojica muškaraca očito su se svađali oko nečega, a Pogba je pitao: "Zašto ja?"

Navodno je Muu bio bijesan zbog videa kojeg je Pogba postavio na instagramu i tražio je da mu otkriju vrijeme objave. Smatrao je da je njegova objava čin nepoštivanja saigrača koji su prethodno u Kupu borili sa igračem manje.

"Želite me mrtvog"

Dva dana nakon sukoba na treningu, United je pružio šokantnu partiju izgubivši 3:1 od West Hama. Pogba je napustio teren u drugom poluvremenu.

U mix zoni nakon utakmice, novinari su pokušali dobiti reakciju od Pogbe, ali Francuz je odgovorio kratko: "Želite me mrtvog?"

Nekoliko dana kasnije nakon lošeg 0:0 remija protiv Valencije. Pogba je rekao: "Rekli su mi da mi nije dopušteno govoriti."

Osjetljiva situacija

Kasnije tog tjedna, Pogbin agent opisao je situaciju između svog klijenta i kluba kao "osjetljivu".

Tvrdio je u to vrijeme da ne prodaje Pogbu - ali je u novembru je Raiola navodno u Italiji razgovarao s Juventusom o potencijalnom povratku Pogbe u Torino.

Raiola i Mourinho također nisu u najboljim odnosima, a isti čovjek je i menadžer Romeluu Lukakuu.

Čovjek - virus

Nakon 2:2 protiv Southamptona, Mourinho i Pogba imali su svojevrstan verbalni okršaj u svlačionicu.

Mourinho je čak i otišao tako daleko pa je opisao veznjaka kao "virus".

Navodno je rekao: "Ne igraš uopće. Ne poštuješ igrače i navijače, još ubijaš mentalitet dobrih i poštenih ljudi oko tebe. Ti si poput osobe koja ima gripu, s virusom u zatvorenoj sobi. Taj virus prelazi drugima."

Reakcija u Valenciji

Protiv Southamptona Pogba je posljednji put započeo uztakmicu u Premier ligi.

Protiv Arsenala igrao je posljednjih 15 minuta, a onda protiv Fulhama nije uopće ni ulazio.

Mourinho je vratio Pogbu u početnih 11 protiv Valencije, ali nije bio impresioniran njegovom izvedbom

"Nisam ništa naučio iz ove igre. Očekujem bolje igre mojih igrača, posebno igrača za koje iz sedmice u sedmicu pitate 'zašto ne igraju?', 'Zašto oni ne počnu?'"

Poraz od Liverpoola

Sjedio je Pogba na klupi tokom najveće Unitedove utakmice u sezoni, sjedio dok je Liverpool razbijao Crvene vragove, pobijedivši 3-1.

Pogba je promatrao Nemanju Matića, Andera Herreru i Jessea Lingarda u veznom redu, dok je Marouane Fellaini imao prednost ispred njega.

To je bio poraz koji je ostavio United 19 bodova iza svojih suparnika.

Mourinho su pitali je li ikad razmišljao o korištenju Pogbe u toj utakmici.

Odgovorio je: "Ne. Sretan sam s Matićem, Lingardom i Herrerom."

Bio je to udarac za Pogbu, ali i kap koja je prelila čašu nezadovoljstva Eda Woodwarda i Unitedovog odbora koji su morali da svoju zvijezdu gledaju na klupi.

Mourinho je mogao biti siguran još nekoliko mjeseci, do mečeva u Ligi prvaka sa Paris Saint-Germainom, ali kako su im tanke nade da će proći dalje, desilo se ono o čemu se dugo špekuliralo. Mourinhu je vrijeme isteklo.

Pogba je pobijedilo u ratu!

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.