Sirćo se nakon uspješne igračke karijere posvetio trenerskom poslu, a čini se da prema onome što radi na klupi Bosne čeka ga veoma uspješna i trenerska karijera

Trener RK Bosna za SportSport.ba

Sirćo: Bosna je zasluženo lider, a pune dvorane u ovoj sezoni vraćaju vjeru u rukomet · Intervju

D. Kurbegović, foto: T. Hebib

Rukometaši visočke Bosne sinoć su u okviru 13. kola Premijer lige BiH gostovali u Banja Luci kod Borca, te poraženi rezultatom 28:23. Poraz u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva nije pokvario ukupan dojam. Rukometaši iz Visokog prvi dio sezone prezimit će na liderskoj poziciji, što je prije početka sezone rijetko ko i očekivao.

Budući da je sinoćnja utakmica bila posljednja za Bosnu, ostale utakmice 13,kola se igraju danas, izabranici Edhema Sirće mogu na zasluženi odmor. Redakcija portala SportSport.ba razgovarala je s nekada sjajnim igračem, a kako stvari stoje i trenerom prema kojem je svijetla budućnost. Edhem Sirćo za naš portal govorio je o završenoj polusezoni, kvalitetu lige, velikoj posjeti na utakmicama u Premijer ligi, očekivanjima u nastavku sezone, te najozbiljnijim konkurentima za vrh tabele.

Prije svega čestitke na sjajnoj polusezoni, koju ćete ako Gračanica večeras ne pobijedi s velikom razlikom Derventu okončati na prvom mjestu?

"Hvala na čestitkama i mislim da smo zasluženo na prvoj poziciji nakon prvog dijela prvenstva, iskreno sumnjam da Gračanica može Derventu pobijediti 20-tak razlike. Sigurno da smo zadovoljni prvim dijelom sezone, naporno smo trenirali, imali smo najbolju formu i na kraju 10 pobjeda i tri poraza su rezultat svakako koji mnogi nisu očekivali, jer nama je cilj bio biti među tri ekipe u ligi, a evo mi smo i premašili ta očekivanja".

Liga je ove sezone, kao i prošle dosta izjednačena, kako komentarišete dosadašnji dio sezone u Premijer ligi BiH?

"Prije početka sezone svi su govorili da su Borac i Vogošća glavni kandidati za prvo mjesto, ali evo ispostavilo se da to baš nije tako. Treba imati u vidu da su Borac i Vogošća igrali Evropu i to ih je sigurno dosta usporilo jer teško je izdržati tempo igranja na tri kolosijeka. Svakako da te dvije ekipe imaju i najveći i najkvalitetniji roster. Biće dosta uzbudljivo u drugom dijelu sezone, mislim da će biti neizvjesno do samog kraja“.

Prvi dio polusezone obilježio je veliki broj navijača u dvoranama, od Maglaja, Visokog, do Gračanice, Gornjeg Vakufa, da li je to znak da se vraća vjera u naš rukomet?

„Rukomet i uopšte sport se igra radi navijača, stvarno je bilo fenomenalno igrati neke utakmice u ovoj sezoni, posebno tu mislim na Gračanicu, to su utakmice koje vraćaju vjeru u naš rukomet. Mi smo već prošle sezone počeli da vraćamo publiku u našu dvoranu u Visokom, a ove sezone na svakoj utakmici da tako kažem traži se karta više. Pošten odnos prema ovom sportu, pošteno suđenje i korektna dobrodošlica i ispraćaj gostiju su stvari koje trebaju da su svakodnevnica u ovom sportu“.

Budući da ste lider prvenstva, hoće li Bosna dovoditi pojačanja za drugi dio sezone?

„Svakako da sve zavisi od finansijske situacije u klubu, naravno da je nama plan da imamo ekipu od pretežno domaćih igrača, a svakako da ako se otvori prilika za nekim kvalitetnim strancem da to treba iskoristiti. Sigurno da su nam potrebna dva do tri igrača, kako bi u drugom dijelu sezone bili konkurenti za vrh tabele. Liga je izuzetno izjednačena, teško je pobijediti u gostima, stvarno ima dosta kvalitetnih ekipa“.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

Za kraj nam kažite koga vidite u borbi za titulu prvaka BiH u ovoj sezoni?

„Tu će biti četiri-pet ekipa koje će se boriti za sami vrh, a možda bude i neko iznenađenje. Ipak mislim da između Izviđača, Vogošće, Borca, Bosne i Gračanice treba tražiti prvaka. Očekujem u drugom dijelu sezone još bolji rukomet i ispunjenje dvorane. Prošle sezone bila je izjednačena liga, mislim da će ove sezone biti još uzbudljivije“, kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba Edhem Sirćo trener rukometaša Bosne.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.