U timovima kao što je Real Madrid, samo se trofeji gledaju kao uspjeh. Santiago Solari je pred velikim izazovima (Foto: EPA)

Pred njim su veliki izazovi

Solari ostao bez 'kredita': Šta mu je potrebno da bi ostao na klupi Real Madrida?

Midhat Šljivak

Santiago Solari dobio je šansu da ove sezone vodi jedan od najvećih klubova na svijetu.

Ovaj 42-godišnji Argentinac sjeo je na klupu Real Madrida u novembru, a zamijenio je Julena Lopeteguija, koji je ekspresno dobio otkaz nakon katastrofalnog početka sezone.

Iako su se rezultati pod vodstvom Solarija značajno popravili, Argentinac kako stvari stoje neće voditi Kraljeve u narednoj sezoni.

Solari je nakon nedavnog poraza od Girone dva sata razgovarao sa predsjednikom kluba Florentinom Perezom. Na tom sastanku je dobio podršku za dalji rad, ali poraz od 0:3 u Kupu Kralja od Barcelone ga je ponovo dovelo u neugodan položaj.

Perez više nema strpljenja sa Solarijem i odluka o njegovoj sudbini bi mogla biti donijeta brže od očekivanog. Naravno, sve će zavisiti od rezultata koje postigne do kraja sezone i to se u Realu jedino smatra validnim.

Tako je pred Solarija postavljeno nekoliko izazova. Jedan već nije uspio ostvariti - izbaciti Barcelonu iz polufinala Kupa Kralja, ali popravni ima u prvenstvu, gdje mu je pobjeda nametnuta kao imperativ.

Argentinca bi na klupi Kraljevskog kluba sačuvao i novi trofej u Ligi prvaka. Real je već jednom nogom u četvrtfinalu nakon pobjede nad Ajaxom u Amsterdamu od 2:1, ali im niko ne daje prevelike šanse da će doći do trofeja.

Real ne odustaje ni od borbe za titulu. Barcelona je i tu u velikoj prednosti od devet bodova, pa je zato pobjeda u subotu imperativ, ako se žele zadržati šanse za titulu. Poraz, ali i remi bi Kraljeve značajno udaljio od naslova prvaka.

Pred trenerom Madriđana je zaista veliki posao do kraja sezone. U ovom timu se ne prašta neuspjeh, pa je trofej definitivno jedino što će Solarija zadržati na klupi. Sve ostalo mu garantuje otkaz.

Ipak, čak i ako ode na kraju sezone, Solari je napravio nekoliko dobrih stvari za klub. Promovisao je Viniciusa Juniora u prvi tim, a šansu je dao i Sergiju Reguilionu.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Oba ova fudbalera su iskoristila šansu. Real je dobio dva prava dragulja, a svakako da je Solari zaslužan za to, jer nijedan kod Lopeteguija nije bio u planovima.

Solari će međutim do kraja sezone morati da napravi rezultat. Ako ne uspije, na klupi Kraljeva ćemo od ljeta gledati nekog drugog.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.