Virgil van Dijk jedan je od glavnih kotača u timu Jurgena Kloppa (Foto: EPA)

Fudbaler Liverpoola komanduje odbranom

Van Dijk kao malo ko: Statistika Nizozemca je nevjerovatna

S. Bošković

Fudbaler Liverpoola Virgil van Dijk dobio je nagradu za igrača godine u Premier ligi u izboru igrača.

Ovaj 27-godišnji fudbaler trenutno je komandant najbolje odbrane na Otoku, te je bez njega sastav Liverpoola nezanimljiv.

Nizozemac je tako postao najbolji igrač lige u svojoj prvoj punoj sezoni u Liverpoolu, a isto je uspio i Mohamed Salah, koji je prošle sezone ponio ovo laskavo priznanje.

Stranica "OPTA" koja se bavi fudbalskom statistikom izvukla je podatke koje stoje iza Van Dijkove sezone.

0- Niti jedan igrač nije uspio predriblati Van Dijka u 36 ligaških utakmica ove sezone, a ako bi gledali i prošlu sezonu onda velikom Nizozemcu niko nije "prodao foru" već 45 utakmica u nizu

19 - Niti jedan igrač nema više utakmica bez primljenog gola od Van Dijka

77% - Ove sezone 292 igrača su bila u 100 ili više duela. Van Dijka je najbolji od njih s osvojenih 77% duela

35 - Liverpool je slavio u 35 od 50 ligaških mečeva u kojima je Van Dijk igrao

8 - Van Dijk je postao osmi igrač Liverpoola koji je osvojio ovu nagradu. Prije njega to su uspjeli McDermott, Dalglish, Rush, Barnes, Gerrard, Suarez i Salah

Potražite više informacija na temu Premier league:

6 - Tek je šesti stoper koji je uspio da osvoji nagradu za igrača godine. Njegovi prethodnici su Hunter (Leeds United), Todd (Derby County), Pallister (Manchester United), McGrath (Aston Villa) i John Terry (Chelsea)

4 - Van Dijk je četvrti Nizozemac koji je osvojio ovu nagradu, te se pridružio elitnom nizozemskom društvu kojeg čin Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy i Robin van Persie.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.