Suđenje u susjedstvu se podiže na viši nivo

VAR testiran u Hrvatskoj, uvodi se od naredne sezone

S. Grebović

Ukupni troškovi uvođenja posljednje riječi tehnologije kada je fudbalsko suđenje u pitanju HNS će iznositi oko milion i pol dolara, ali će naši susjedi platiti svega 20 posto ove sume.

Popularni VAR (video assistant technology) je svjetlost dana ugledao na Mundijalu u Rusiji prošlog ljeta, a od ove sezone uveden je u gotovo svim jačim ligama na Starom kontinentu.

Tako je od ove sezone VAR korišten u svim ligama petice, izuzev Premiershipa, koji će to uraditi od naredne sezone, a na najveće se ugledala i Hrvatska. 

Za početak, video tehnologija će biti korištena samo za derbi utakmice, a tek od sezone 2020/21 biće pokriveni sve utakmice u kolu. 

Gost prezentacije bio je bivši sudija David Elleray, koji je dijelio pravdu na više od 200 utakmica u Premijer ligi, a danas je tehnički direktor IFAB-a.

Govoreći na današnjoj prezentaciji u Sesvetama on je imao zanimljivo obraćanje:
"Hrvatska sigurno ne bi izgubila finale Svjetskog prvenstva da nije bilo VAR-a. Ne bi, jer do njega vjerovatno ne bi ni došla. Video asistencija režirala je rasplet grupe C u kojoj je Francuska osvojila prvo mjesto. Da nije bilo VAR-a, Francuska bi bila druga i s Hrvatskom bi igrala već u osmini finala", kazao je Elleray, što se domaćinima konferencije sasvim sigurno nije dopalo.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Uvođenje video tehnologije Hrvatski nogometni savez će koštati 1.500.000 dolara, a 80 odsto troškova snosiće UEFA.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da maštamo o danu kada će VAR biti uveden na terene u našoj zemlji, a do tada ćemo iz kola u kolo biti svjedoci (ne)namjernih sudijskih grešaka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.