Kreću Zrinjski, Široki i Radnik

Bh. klubovi u evropskoj avanturi: Optimizam je tu, ali je li realan?

Midhat Šljivak

Zrinjski, Radnik i Široki Brijeg večeras počinju svoju evropsku avanturu.

Sva tri bh. predstavnika igrat će utakmice 1. pretkola Evropske lige, a za protivnike imaju poprilično neatraktivne, ali itekako neugodne protivnike.

Ono što je očito je činjenica da u taborima bh. timova vlada veoma veliki optimizam i svi vjeruju da se mogu naći u drugom pretkolu Evropske lige.

Viceprvak BiH Zrinjski danas gostuje na stadionu Todor Proeski u Skoplju, a protivnik im je makedonska Akademija Pandev.

Radi se o ekipi čiji je vlasnik poznati makedonski fudbaler Goran Pandev, a trener Plemića Hari Vukas ističe da protivnika neće podcijeniti.

"Da je Akademija ozbiljna ekipa pokazuju njeni rezultati. U drugoj sezoni Prve makedonske lige bili su treći i osvojili Kup tako da sigurno taj tim nećemo podcijeniti. Analizirali smo ih, imamo videa, znamo njihov način igre i njihove igrače", poručio je trener Plemića.

Radnik svoj evropski put počinje protiv Spartaka iz Trnave.

I u timu iz Bijeljine, koji svoj meč igra u Banjaluci, odlično su skautirali protivnika, a trener Mladen Žižović je otkrio zanimljive podatke o slovačkom timu.

"Svi igrači su spremni i jedva čekamo da vidimo kako stojimo u odnosu na protivnika. Dobra stvar za nas, a loša za njih, je što nas ne poznaju, dok smo se mi na licu mjesta uvjerili u njihove kvalitete.. Smanjili su budžet, sada iznosi dva miliona eura, ekipa je znatno izmijenjena i promijenjen im je skoro kompletan igrački kadar u odnosu na prošlu godinu kada su igrali grupnu fazu Lige Evrope. To nam je olakšavajuća okolnost, svaki ishod bez primljenog gola nam odgovara, kako bismo revanš u Trnavi dočekali sa aktivnim rezultatom. Mislim da su šanse 50-50", rekao je Žižović.

Optimizam vlada i u Širokom Brijegu, gdje večeras gostuje kazahstanski Kairat.

Trener bh. predstavnik Goce Sedloski veoma je optimističan pred ovaj meč. Dao je protivniku ulogu favorita, ali istakao je i da zna slabosti koje imaju.

"Oni su dobra, kvalitetna momčad, k tomu još u natjecateljskom ritmu. Ali, i mi smo odlično radili u proteklih mjesec dana. Spremni smo dati sve od sebe, ostavit ćemo srce na terenu i uz pomoć naših navijača, našega 12. igrača, pokušati doći do pobjede, po mogućnosti bez primljenog gola", rekao je Sedloski.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Sudeći barem prema kvotama kladionice Mozzart, bh. timovi imaju 50-50 šanse u prvim utakmicama.

19:00 Radnik - Spartak
19:00 Akademija - Zrinjski
21:00 Široki Brijeg - Kairat

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.