Još uvijek drže rekord

Kada je derbi Zrinjskog i Veleža privukao najviše navijača?

Midhat Šljivak

Veliki derbi u drugom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine u nedjelju u Mostaru igraju gradski rivali Zrinjski i Velež.

Nakon tri godine Mostarci ponovo mogu uživati u svim čarima gradskog derbija, a ovog puta ulogu domaćina će imati HŠK Zrinjski.

Plemići u derbi ulaze umorni od dugog puta u Holandiju, ali veoma poletni nakon sjajnih 1:1 u Evropskoj ligi protiv Utrechta i sigurno je da će htjeti protiv gradskog rivala da dođu do prve pobjede u prvenstvu.

Stadion Pod Bijelim brijegom će vjerovatno biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Mostarci su se uželjeli derbija, a pored domaćih navijača, očekuje se dolazak i velikog broja navijača FK Velež.

Od osnivanja Premijer lige Bosne i Hercegovine mostarski dueli su privlačili ogromnu pažnju. Istina, bilo je utakmica u kojima su tribine bile prazne, ali se nijedan drugi meč po posjeti ne može nositi sa onim iz 2000. godine.

Tada su po prvi put u Premijer ligi BiH igrali Zrinjski protiv Veleža, a prema nekim podacima iz arhiva, ovaj susret je gledalo više od 10.000 gledalaca.

Tog 13. augusta 2000. godine stadion Pod Bijelim brijegom je bio krcat, a Plemići su savladali Rođene sa 2:0 golovima Leona Buhića i Nedjeljka Jurića.

Bio je to prvi međusobni službeni nastup ova dva kluba, ako se ne računa vrijeme prije Drugog svjetskog rata i po posjećenosti je ovaj mostarski derbi još uvijek na prvom mjestu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kapacitet stadiona je 9.000 gledalaca. Taj prvi derbi međutim nije poštovao pravila i na stadionu je bilo mnogo više navijača od predviđenog. Ovog puta je to zaista teško očekivati i ovaj rekord neće biti oboren, iako je interes za utakmicu zaista ogroman.

Meč Zrinjski - Velež igra se u nedjelju od 20 sati...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.