Adrian prekršio pravilo, ali...

Iz UEFA-e objasnili zašto penal Abrahama nije poništen

Endin Čaušević

Fudbaleri Liverpoola osvojili su Superkup Evrope nakon što su sinoć poslije penala savladali Chelsea.

Nakon 120 minuta utakmice rezultat je bio 2:2, a pobjednika smo dobili nakon penala. Redsi su bili bolji sa 5:4 u penalima, a junak je bio golman Adrian koji je odbranio Abrahamu odlučujući penal.

No, u Chelseaju su bijesni što se penal nije ponovio jer je bilo jasno da je Adrian prekršio novo pravilo. Naime, golman prema novim pravilima mora barem jednom nogom biti na liniji u trenutku kada igrač šutira loptu što sinoć nije bio slučaj.

Adrian je s obje noge bio ispred linije i prema novim pravilima ovaj penal se morao ponoviti. No, čelni čovjek za suđenje u UEFA-i, Roberto Rosetti, objasnio je zbog čega se penal nije ponovio.

"Golmani koji ne stoje na liniji prilikom izvođenja penala će se kažnjavati, ali samo u slučaju da to namjerno urade. Sudija je procijenio da Adrian nije namjerno prekršio ovo pravilo i zbog toga udarac Abrahama nije poništen", rekao je Rosetti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.