Bernardo Silva otkriva

"Imali smo u klubu WhatsApp grupu s imenom 'transfer tržište'"

Edmir Škorić

Portugalski reprezentativac Bernardo Silva sada je jedan od glavnih igrača Manchester Cityja.

Silva je rođen u Lisabonu, a ljubav prema nogometu pomogla mu je da se odluči za odlazak u akadamiju Benfice kada je imao samo sedam godina, ali sve to imalo je i svoje 'mračnije' strane.

"Ja sam navijač Benfice, ali moja mama i njena strana podržavaju Sporting Lisabon, a porodica moga oca je uz Benficu. Benfica je najbolji klub u Portugalu i tamo sam proveo 12 godina", kazao je Silva.

"Kad sam navršio sedam godina, djed i mama su platili dvomjesečni boravak u akademiji Benfice kao rođendanski poklon. Nakon ta dva mjeseca nisam morao plaćati jer sam izabran za višu razinu. Djed je bio veliki navijač Sportinga, ali i pored toga je, svjestan da volim Benficu, odlučio da me dovede u Benficu i hvala mu na tome".

Imao je i svog idola...

"Kada sam imao oko 15 godina, Rui Costa je igrao posljednju utakmicu, a ja sam donosio lopte. Igrao je na mojoj poziciji i bio mi je velika inspiracija i veliki idol".

Iz Benfice je otišao u Monaco.

"Moj san od sedam do 19 godina uvijek je bio igrati za prvu momčad Benfice. Kad sam stigao u prvi tim, počeo sam primjećivati da ne računaju na mene i da sam premješten na lijevog beka".

Najveći uspjeh?

"Utrka za naslov s Liverpoolom prošle sezone bila je vrlo teška, ali u mojoj kratkoj karijeri to je vjerojatno bio moj drugi najbolji uspjeh, jer je pobjeda u ligi s Monakom [2017.] protiv Paris St-Germaina bila još veća. Jaz je ogroman i to se događa samo svakih 20 godina. Prošle godine bila je posebna sezona Premier lige, ali je ta godina u Monaku bila luda".

Famozna WhatsApp grupa u Monacu?

"Imali smo tada WhatsApp grupu u Monacu, a naslov je bio "transfer tržište" jer smo znali da će Monaco koji igra u Ligi prvaka pobuditi interes drugih klubova."

Potražite više informacija na temu Premier league:

U Manchester je stigao u ružičastim gaćama.

"Ljudi kažu da u Manchesteru uvijek pada kiša, ali nisam im vjerovao, pa sam stigao u ružičastim kupaćim gaćicama ravno s Ibize. Bilo je tako hladno u julu kad sam stigao i pomislio sam: "Je li tako cijelu godinu?" Navikao sam se, ali dolazim iz Portugala gdje je vrijeme jako dobro, baš kao i u Monacu. U Manchesteru imate nekoliko sedmiac sunca, ali igrati nogomet je mnogo bolje. Možete puno da trčite, a niste umorni jer nije vruće".

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.