Profit u prvom planu

Stara dama zna gdje je novac: Juve traži nove termine utakmica

Italijanski šampion Juventus apeluje na "fudbalske vlasti" na Apaninima da uvedu što više termina za odigravanje utakmica Serije A koji bi odgovarali i gledateljima u Aziji.

Juventus, iako velikan evropskog fudbala, i dalje kaska za onim najuspješnijim kada je u pitanju zarada, španskim gigantima i nekolicinom klubova iz "najatraktivnije" i najgledanije lige na svijetu, engleske Premier lige.

Iako je samim dovođenjem Cristiana Ronalda Juventus postao magnet za sponzore, te sigurno povećao gledanost svojih utakmica širom svijeta, Stara dama želi i dalje rasti i ući u sam vrh po gledanosti utakmica i zaradi od prenosa istih. Kao odličnu šansu za to čelnici Juventusa azijsko (prije svega kinesko) tržište.

Nova sezona Serije A zvanično počinje u subotu, a sve utakmice prva dva kola za gledatelje u Pekingu počinju u ponoć ili još kasnije.

"Moramo pronaći pravi balans između domaće i publike širom svijeta", izjavio je Juventusov šef za finansije za BBC Sport, pa nastavio:

"Nije stvar samo u terminima prenosa, radi se i o pravima na distribuciju i o tome ko prenosi utakmice. U tom smislu, razlika između Premier lige i Serije A je ogromna... Ovo je stara priča i jedan od češćih razloga za rasprave sa čelnicima naše lige".

Klubovi iz vrha Serije A, predvođeni Juventusom, već neko vrijeme učestvuju u debatama sa čelnicima lige o potrebi da se veći broj mečeva zakazuje u ranijim terminima kako bi se uvećale šanse za njiihovo praćenje u Kini i jugoistočnoj Aziji. Veliki italijanski klubovi dakle ne vjeruju da im italijanski sistem, koji je zasnovan na popodnevnim, a kada su derbiji u pitanju uglavnom na večernjim terminima, pomaže da unaprijede svoje brendove i uvećaju svoju zaradu na globalnom nivou.

Iako italijanski velikani prihvataju činjenicu da se stvari polako mijenjaju u njihovu korist, u Juventusu su postali izuzetno frustrirani zbog trenutne situacije jer osjećaju da ona naginje čitavo tržište na stranu klubova engleske Premier lige.

Ipak, prije par godina je Serija A uvela rani nedjeljni termin (12:30), ali će se sve utakmice prva dva kola nove sezone italijanskog šampionata igrati u terminima od 18:00 ili 20:45 sati.

Juventus želi da takvih termina u budućnosti bude što je manje moguće, a onih pogodnihi za publiku u Kini sve više.

Ricci je istakao i da je Juventusova agresivna tržišna strategija, u koju je uključeno i otvaranje ureda i prodavnica u Aziji, okrenuta uvećanju profita i glavnom cilju - osvajanju Lige prvaka po prvi put od 1996. godine.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Treba istaći da je Juventus nedavno proveo istraživanje čiji rezultati pokazuju da se globalna baza navijača uvećala za 16% od kada je na Allianz stadion stigao Cristiano Ronaldo, te da je ukupni broj pratilaca na različitim društvenim mrežama narastao za 59% i trenutno je na cifri od 81 miliona.

Podsjetimo da se već neko vrijeme govori i o mogućnosti da se nekoliko utakmica Serije A u budućnosti igra u Kini...

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.