Filmovi koji imaju šta da ponude

Lista najboljih sportskih dokumentaraca koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

S. Grebović

Donosimo vam vodič najboljih i najzanimljivijih sportskih dokumentaraca prema izboru Netflixa i Amazon Prime-a.

Lista je bazirana na osnovu najbolje ocjenjenih doktumentaraca iz oblasti sporta prema ocjenama gledaoca na platformama Netflixa i Amazon Primea.

Dokumentarni triler Icarus ponio je titulu Akademske nagrade za najbolju dokumentarnu ulogu na dodjeli Oscara 2018. godine, dok je film Sanderland 'Til I Die postao omiljen među navijačima na Ostrvu.

All Or Nothing: Manchester City

Ovo je dokumentarac koji nam donosi do sada neviđene kadrove iz same svlačionice Manchester Cityja. Također, možemo vidjeti kako stvari unutar samog kluba funkcioništu, ali i na koji način Pep Guardiola vodi i motiviše svoje igrače.

Godina izlaska: 2018

Broj epizoda: 1 (121 minut)

'El Corazon de Sergio Ramos'

El Corazon de Sergio Ramos ili u prevodu srce Sergija Ramosa, prati dokumentarac o životu dugogodišnjeg stopera madridskog Reala i reprezentacije Španije, koji je nedavno za Furiju ubilježio 167. nastup čime se poravnao na toj listi na prvoj poziciji sa Ikerom Casillasom.

Datum izdavanja: 10. septembar 2019. godine

Broj epizoda: 8

Formula 1: Drive to Survive

Priča je to koja nam izbliza donosi sve ono što vozači Formule 1 proživljavaju za vrijeme, prije i nakon utrka.

Godina izlaska: 2019

Broj epizoda: 10 (oko 40ak minuta)

'Icarus'

Redatelj Bryan Fogel je kroz ovaj dokumenarac pokušao publici, a prvenstveno sportistima prikazati neželjene efekte dopinga u sportu.

Godina izlaska: 2017.

Broj epizoda: 1 (121 minut)

Inside Borussia Dortmund

Kamere zalaze duboko unutar Singal Iduna Parka, sjedišta Borussije Dortmund i prikazuju nam žar kojim se igrači bore za ovaj zaista poseban klub.

Godina izlaska: 2019

Broj epozoda: 4 

Make Us Dream

Jedna zaista posebna priča koja prati život Stevena Gerrarda, živuće legende kluba sa Anfielda.

Godina izlaska: 2018

Broj epizoda: 1 (103 minute)

Senna

Životna priča nekadašnjeg šampiona Formule 1 Ayrtona Senne sve do njegove tragične smrti u 34. godini života.

Godina izlaska: 2010.

Broj epizoda: 1 (106 minuta)

Sunderland ‘Til I Die

Dokumentarni film koji prati turbulentnu sezonu 2017/2018  Sunderlanda u kojoj su ispali iz Championshipa u Leauge One, treću ligu engleske.

Godina izdavanja: 2018

Broj epizoda: 8 

Take Us Home: Leeds United

Dokumentarac koji će nas od početka do kraja provesti kroz nevjerovatnu sezonu 2018/2019 u kojoj je Leeds ipak na kraju ostao bez plasamana u Premier ligu, nakon nekih nevjerovatnih rezultata u samom finišu.

Godina izdavanja: 2019 

Broj epizoda: 6 (po 40 minuta)

This Is Football

Dokumentarac koji na najljepši mogući način potvrđuje frazu da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svijetu milijardama ljudi.

Godina izdavanja: 2019 

Broj epizoda: 6 (po 55 minuta)

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.