Ogromni problemi s rasističkim uvredama s tribina

Apsurd na Apeninima: Italijani objasnili zašto je kažnjena Brescia, a nisu Cagliari i Verona

Endin Čaušević

Miralem Pjanić je u utorak sjajnim golom donio pobjedu Juventusu na gostovanju protiv Brescije, ali ovaj susret bh. reprezentativac neće pamtiti baš po dobrom.

Rasizam je u Italiji ogroman problem što je zaista nevjerovatno jer Seria A već decenijama važi za jednu od najboljih liga na svijetu. Međutim, na tribinama nije baš idealna situacija i nevjerovatno je koliko smo već na početku ove sezone imali rasističkih ispada.

Na veliku žalost na svojoj koži to je osjetio i Pjanić kojem su vatreni navijači Brescije s tribina dobacivali "Cigane". No, ono što je mnogima bilo nevjerovatno jeste da sudija i delegat ovog meča uopšte to nisu zabilježili što pokazuje koliko je u Italiji ovakvo vrijeđanje "normalno" i učestalo.

Ipak, FS Italije je reagovao i odlučio kazniti Bresciju, ali ne onako kako se očekivalo. Naime, donesena je odluka da se tribina na kojoj su najvatreniji navijači Brescije zatvori za jedan meč, ali kazna je uslovna i bit će važeća samo ukoliko se u narednih godinu dana ponovi nešto slično.

No, kazna koju je dobila Brescia je izazvala veliku pažnju u italijanskoj javnosti. Naime, mnogima nije jasno zbog čega je ovaj klub baš kažnjen, a prije njih su se Cagliari i Verona provukli bez ikakvih posljedica nakon što su navijači ovih klubova vrijeđali na rasnoj osnovi Romelua Lukakua, odnosno Francka Kessieja.

FS Italije uopšte nije reagovao iako su incidenti s mečeva Cagliari - Inter i Verona - Milan prijavljeni od strane delegata ovih utakmica. Ipak, mediji na Apeninima ponudili su nekoliko odgovora zbog ćega je Brescia kažnjena, a Cagliari i Verona nisu.

Vrijeđanje Pjanića od strane navijača Brescije je kažnjeno jer je delegat nakon svega priznao da je oko 90% najvatrenijih navijača ovog tima vrijeđalo bh. igrača. FS Italije kazni klub samo u slučaju da većina navijača vrijeđa nekog od igrača što prema njima nije bio slučaj navijača Cagliarija i Verone.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Navodno, na tim utakmicama Lukakua i Kesiea su vrijeđali samo pojedinci, ali ne većina navijača ovog kluba. Zbog toga je odlučeno da Cagliari i Verona neće biti kažnjeni. Ovo je pokazalo jasan problem u protokolu i načinu kažnjavanja, te javnost na Apeninima traži da se pravila hitno promijene kako bi se i svako rasističko dobacivanje s tribina u budućnosti žestoko kažnjavalo.

Također, Tuttosport dodaje da su redari s meča Brescia - Juventus više pomogli od delegata i sudija jer su oni dali najviše informacija o ponašanju domaćih navijača koji su na meti imali Pjanića.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.