Nekoliko selekcija veoma blizu plasmana

Ko može osigurati nastup na Evropskom prvenstvu?

Midhat Šljivak

Širom Starog kontinenta započeo je novi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a Belgija je sinoć postala prva selekcija koja je osigurala nastup na Euru.

Belgijanci su deklasirali San Marino sa 9:0 i tako su uspjeli da osiguraju nastup na EP, a u narednim danima bi još nekoliko selekcija moglo da napravi isto.

Naravno, za nas je najinteresantnija grupa J u kojoj se nalazi selekcija Bosne i Hercegovine, koja pred sobom ima težak zadatak da ostane u igri za plasman na Euro.

U našoj grupi Italija je jako blizu da osigura plasman na EP. Azzurrimi su u šest kola upisali šest pobjeda, a za odlazak na Euro su im potrebna četiri boda u narednim utakmicama protiv Grčke i Lihtenštajna.

Ekipu Roberta Mancinija samo čudo može odvojiti od odlaska na Euro i Italijani će vjerovatno već u utorak da slave plasman na završni turnir.

U grupi A Engleska bi već danas mogla osigurati Euro. Za to im je potrebna pobjeda na gostovanju protiv Češke, a ako u tome ne uspiju, Gordi Albion će drugu šansu imati protiv Bugarske u ponedjeljak.

Izvjesno je da će i oni na EP, kojem je veoma blizu i selekcija Ukrajine iz grupe B. Za to im je potrebna pobjeda nad Litvanijom danas, te barem bod iz utakmice sa Portugalom u ponedjeljak.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

U ostalim grupama je za sada još uvijek neizvjesno. Španija je u grupi F ostvarila maksimalnih 18 bodova u šest utakmica, ali će za potvrdu plasmana morati da pobijede Švedsku i Norvešku u naredne dvije utakmice.

Mnoge grupe su još uvijek itekako otvorene za dobar dio reprezentacija, a u novembru ćemo vidjeti ko će slaviti, a ko tugovati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.