Crveni đavoli prate razvoj situacije

Je li vrijeme za prvog bh. reprezentativca u dresu Manchester Uniteda?

Admin Čaušević

Od nezavisnosti BiH niz bh. fudbalera je igralo ili igra u slavnim evropskim klubovima. 

Na prelasku iz prošlog u ovoj milenij Hasan Salihamidžić je nosio dres Bayerna, a nešto kasnije je nastupao za Juventus. Koliko je Brazzo cijenjen u Bavarskoj govori i činjenica da obnaša funkciju sportskog direktora najtrofejnijeg njemačkog kluba.

Elvir Baljić je bio član Real Madrida, Mirsad Hibić je igrao za Atletico Madrida, a Muhamed Konjić za Monaco u generaciji sa Thierryem Henryjem i Davidom Trezeguetom. Meho Kodro je kao napadač Barcelone svojevremeno riješio i El Clasico. 

Nekolicina ih je sa dosta uspjeha nastupala za klubove iz Bundeslige. Sergej Barbarez je vrhunac slave doživio igrajući za HSV u čijem dresu je 2001. godine bio i prvi strijelac prvenstva.

Trag u njemačkom fudbalu su ostavili Vedad Ibišević, Sejad Salihović, Zvjezdan Misimović i Edin Džeko koji je prije 10-ak godina igrajući za Wolfsburg bio najdominantniji igrač u Njemačkoj.

Emir Spahić je na vrhuncu karijere igrao za Sevillu i Bayer Leverkusen, a Senad Lulić već skoro deceniju igra za Lazio, a posljednjih godina je i kapiten rimskog kluba.

Džeko je prelaskom u Manchester City potvrdio klasu, a sada to radi nastupajući za Romu. Muhamed Bešić je postao član Evertona, ali su teške povrede učinile svoje. Asmir Begović je jedno vrijeme čuvao gol Chelseaja, a Sead Kolašinac brani boje Arsenala.

Đavoli osluškuju dešavanja

Ne isključuje se mogućnost da u narednom periodu konačno vidimo jednog bh. reprezentativca i u najtrofejnijem klubu engelskog Premiershipa, Manchester Unitedu.

Miralem Pjanić nakon afirmisanja u Lyonu i Romi igra odlično u Juventusu i trenutno je u životnoj formi. Stara dama ga nema namjeru pustiti, međutim Crveni đavoli pažljivo prate razvoj situacije i osluškuju situaciju u Torinu, prenosi Calciomercato.

Odlični veznjak je potpuno sazrio kao igrač, nalazi se u najboljim fudblaskim godinama i odlazak u United je uvijek primamljiva opcija, bez obzira što se Crveni đavoli posljednjih godina i ne mogu pohvaliti vrhunskim rezultatima.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Bianconeri sigurno neće sjediti skrštenih ruku, s Falijem Ramadanijem već rade na produženju ugovora, ali teško da se mogu takmičiti s Unitedom po pitanju plate. Vezni red Uniteda je možda i najslabija tačka ekipe, ekipi fali kreacije i fantazije u igri, tj. ono što je Pjanićeva najbolja karakteristika.

Pjanićev ugovor s Juventusom traje do 2023. godine. S te strane u redovima prvaka Italije mogu biti mirni, a već ranije su jasno poručili da bh. reprezentativca neće pustiti za cifru nižu od 80 miliona eura. Osim Uniteda, Pjanića još pomno prate Real Madrid i PSG.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.