Zoran Rebac za BHT

Stručni konsultant komentarisao sporne situacije iz 16. kola Premijer lige BiH

Iza nas je i 16. kolo Premijer lige BiH, a danas je na BHT-ovoj emisiji posvećenoj domaćem šampionatu, u ulozi stručnog komentatora, Zoran Rebac, komentarisao nekoliko spornih situacija viđenih za vikend.

Inače, Zoran Rebac je predsjedavajući sudijske organizacije NFSBiH.

Prvo je izdvojena situacija sa meča Sloboda - Željezničar (0:4) koja je prethodila prvom golu gostiju. Naime Rebac smatra da je sudija trebao dosuditi faul u napadu štopera Želje Kemala Osmankovića.

"Jasna situacija za mene, možemo vidjeti silovit nalet igrača Željezničara na odbrambenog igrača Slobode. Ovo je čist prekršaj i mislim da je sudija pogriješio kada ga nije dosudio", istakao je Rebac.

Potom je prešao na sporne situacije sa meča Radnik - Sarajevo (1:1).

Gosti su u 59. minuti tražili penal nakon igranja jednog fudbalera Radnika rukom u svom kaznenom prostoru, a Rebac smatra da je to trebao biti penal: "Kontakt lopte i ruke odbrambenog igrača je bio i ostaće problem za suce, i da imamo VAR ovdje nam ne bi pomogao. Ovdje je sota toga ostavljeno slobodnoj procjeni, a kada se to radi može biti viđenja situacije i na jedan i na drugi nači. Loptu koju upućuje navalni igrač Sarajeva, odbrambeni zaustavlja rukom, mijenja joj smijer i prekida situaciju za koju se može reći da obećava. Igra rukom je nesporna, ali nema namjere, velika je blizina. Ali odlučujuće je da je ruka u neprirodnom položaju, mislim da je sudija pogriješio kada nije dosudio penal."

Rebac je potom istakao da je glavni sudija dobro odlučio u situaciji kada je dosudio faul u napadu u situaciju kada su domaći tražili penal, ali je smatrao da je arbitar trebao dosuditi prekršaj za Radnik i pokazati crveni karton za golmana Sarajeva u finišu utakmice. Riječ je o spornoj situaciji kada je Kovačević istrčao iz svog kaznenog prostora i bio u duelu sa Bradonjićem.

"Ovdje imamo dva momenta. Prvi je manje bitan, kontak lopte i ruke golmana gostiju ostavljamo na procjenu sucu, međutim drugi, prekršaj kojeg čini Kovačević je bitan. Lopta mu ostaje iza leđa i on više ne može da igra njom. Iako je mlad golman, čini profesionalni prekršaj i zaustavlja igrača domaćih. Ovim prekrašajem on prekida izglednu situaciju u kojoj je bio ofanzivni igrač. Ovo je prekršaj, a kako je bila izgledna situacija ispravna disciplinska mjera je crveni karton", istakao je Rebac.

Bilo je nekoliko spornih situacija i na meču Mladost - Borac (1:1).

Zoran Rebac je smatrao da je sudija ispravno postupio kada je dosudio penal za Borac jer je "igrač gostiju uputio loptu ka golu domaćih, a ruka fudbalera domaćih kojom je igrao je bila u nepriordnom položaju, u visini glave".

Međutim, nešto kasnije je sudac prema mišljenju stručnog konsultanta pogriješio kada u sličnoj situaciji nije dosudio penal za Mladost, ali i da je pogriješio što nije dosudio faul u napadu koji je prethodio izdjednačujućem golu domaćih.

"Mislim da je situacija jasna i da je sudija dobro postupio. igrac kgostiju uputio loptu ka golu domaćih. ruka kojom domaći igrač igra loptom je u nerprirodnom položaju negdje u visini glave. Dobra odluka kazneni udarac

Sa meča Široki - Velež (1:0) je izdvojeno pet situacija, a Rebac je "pronašao" dvije greške sudijskog tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Smatrao je da je Široki trebao dobiti i drugi penal nakon jednog kližeg strarta gostujućeg igrača, ali i da nije bilo ofsajda u finišu (79. minuta) utakmice, kada se Velež našao u dobroj situaciji za gol.

"Nemamo idealno postavljenu kameru, ali čini mi se da je navalni igrač u momentu kada se njegov saigrač rješava lopte u dozvoljenoj poziciji", poručio je Rebac za BHT:

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.