Prvoligaši idu na zimsku pauzu

Gotovo je, barem za sada...

Samir Mlaćo

Posljednjim zvižducima jučer u Tešnju i Gabeli završen je prvi dio sezone u Prvoj ligi FBiH. Jesenja titula otišla je u ruke nogometaša Olimpika.

Vukovi sa Otoke prošle sezone su izgubili bitku sa Veležom, no ove će to isto biti veoma teško. Bez mnogo pompe krenuli su na Otoci u novu sezonu, te na kraju upisali deset pobjeda, četiri remija i samo jedan poraz. Izabranici Esada Selimovića djelovali su kao kolektiv, te se to na kraju i odrazilo na rezultatima.

Ukoliko dodatne osnaže igački kadar na zimu, jasno je da će titula vrlo lako na Otoku, što će značiti i povratak u elitni rang bh. nogometa.

Hit sezone svakako je FK Goražde. Momci sa Drine od samog starta su u vrhu, nisu gubili korak, a istakli su se Žerić, Huseinspahić, Adžem, Danilović, Mirković, Hasanović... Trener Gordan Mastilo najavio je i moguću borbu za prvo mjesto, no to će svakako ovisiti od igračkih promjena u zimskoj pauzi.

TOŠK je na trećem mjesto i to sigurno nije iznenađenje. Najavio je to i Nusret Muslimović po odlasku sa klupe tima iz Tešnja, a posao je uspješno nastavio Nermin Šabić. Koprivica, Poturalić, Strika i društvo još uvijek u gostima imaju problema, a da nije tako danas bi bili na korak do Olimpika.

Najveće razočarenje svakako je NK GOŠK. Tim koji je najavio brz povratak u elitu zaostaje čak devet bodova za Olimpikom. Gabeljani su uveliko 'kiksali' u prelaznom roku, mnogo pojačanja nisu opravdala očekivanja i već nakon tri - četiri kola bilo je jasno da GOŠK nema ekipu za prvo mjesto.

Nisu tako mislili čelnici kluba, uslijedila je i trenerska promjena (Gagro - Trivunović), no ni to nije bilo dovoljno. Kao šamar stigao je i jučerašnji remi sa Orašjem (3:3), iako su vodili 2:0, a zatim 3:1.

Čapljina je na sjajnom petom mjestu. Bez poznatih i skupih imena u timu, Dragan Radović napravio je kvalitetnu 'klapu'. Čapljinci će gotovo sigurno izbjeći borbu za opstanak, a jasno je da bez rezultatskog pritiska mogu biti tvrd orah za sve rivale. To su u ostalom i potvrdili.

Šesto mjesto pripalo je NK Travnik. Mlada ekipa sa par iskusnih pojedinaca osvojila je simpatije navijača širom prvoligaških stadiona. Veziri igraju za gol više, nadigravaju se i nisu rival kojeg može poželjeti protivnička ekipa, a Adnan Čorbo uspješno kormilari travničkim brodom. Zima je u gradu Travniku gotovo uvijek žestoka, a kakva će bit na Piroti, ostaje nam da vidimo.

Iako se očekivao pravi brodolom nakon katastrofalne prošle sezone, FK Igman je također među klubovima koji zavrijeđuju pažnju u pozitivnom smislu. Fadil Hodžić je najbolji primjer koliko poznavanje lige, protivnika, kolega trenera sa druge strane, znači u bh. nogometu. Veći dio prvenstva Igman je bio u samom vrhu, no i sedma pozicija obradovala je navijače koji imaju samo riječi hvale za odrađeni posao njihovih ljubimaca, stručnog štaba, Uprave...

Tri vezana poraza u tri posljednja kola donijela su pad na tabeli Rudaru iz Kaknja. Kakanjci su bili i drugi ove polusezone, što je svakako veliki uspjeh, no 'tanka' klupa koštala je izabranike Bećira Mehanovića mnogo bolje pozicije. U Kaknju nisu nezadovoljni, no daleko od toga da zimu mogu mirno prespavati.

Među razočarenja spada i NK Zvijezda. U Gradačcu su najavili borbu za prvo mjesto, ali brzo je postalo jasno da od toga nema ništa. Čelnici Zvijezde lutali su u dovođenju 'pojačanja, što se brzo i potvrdilo. Na kraju je na klupu ponovo stigao Mile Lazarević kojeg čeka mnogo težak posao u drugom dijelu.

Metalleghe je nakon lošeg otvaranja sezone na desetom mjestu. Damir Beća je uspio koliko toliko posložiti kockice, a stekao se dojam da su Jajčani po igrama zaslužili i pet-šest bodova više, no od kukanja na Mračaju nemaju ništa. Uz adekvatna pojačanja očekivati je da Kraljevi kako drugi dio sezone bude odmicao zaplove ka sredini tabele i izbjegnu borbu za opstanak.

Svoje navijače razočarali su Budućnost, Bratstvo, Orašje, Jedinstvo, Slaven i Radnik. Među ovim timovima tražit će se i putnici za niži rang, a svakako u najtežoj situaciji su FK Radnik i NK Slaven.

Prvi dio sezone obilježila je i akcija SIPA-e nazvana VAR. VAR je tako stigao u drugi rang bh. nogometa preko noći, a privedeno je 12 osoba koje su povezane sa dogovaranjem utakmica u Prvoj ligi, uzimanjem dara i slično. Za sada su svi na slobodi.

Koliko će VAR odraziti na drugi dio sezone u bh. 'cvajti', ostaje nam da vidimo.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Kada je statistika u pitanju, Olimpik je tim sa najviše bodova (34), a najefikasnija momčadi lige su FK Goražde i NK GOŠK (27). Najviše remija ima Budućnost (5), a najviše poraza Slaven i Radnik (10). 

Na listi strijelaca prvo mjesto dijele Antonio Vidović (HNK Orašje) i Anes Mašić (NK GOŠK). Dvojac je postigao po deset pogodaka, Denis Žerić (FK Goražde) je dodao devet, a po osam Kosta Bajić (Bratstvo) i Dženan Haračić (NK Metalleghe BSI).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.