Borba protiv rasizma

I zastava BiH danas je krasila dres Einctrachta iz Frankfurta

Edmir Škorić

Eintrach Frankfurt je danas ugostio Wolfsburg u meču 12. kola njemačke Bundeslige.

Domaćin gubi 2:0 i pred novim je porazom, te je sve bliže donjem dijelu tabele, iako su ambicije kluba pred početak sezone bile daleko veće.

No, zanimljivo da su danas igrači Eintrachta igrali u posebnim dresovima, a na njima je bila i zastava Bosne i Hercegovine.

Osim zastave BiH, na centralnom dijelu dresla bilo je još 13 zastava drugih država.

Riječ je o dresovima posebno izrađenima za akciju protiv rasizma i diskriminacije.

Zastavice predstavljaju 14 nacionalnosti koje su zastupljene u prvom timu Eintrachta, a klub iz Frankfura tako želi pokazati da su sport i fudbal mjesta različitosti i inkluzije.

Ali, otkud bh. zastava tu? Naime, u Eintrachtu su računali i na igrače koji imaju dvojna državljanstva, a jedna od važnijih karika prvog tima je i Mijat Gaćinović, Trebinjac (BiH) koji nastupa za reprezentaciju Srbije. Inače, Gaćinović je svojevremeno bio kadetski reprezentativac BiH.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Član Eintrachta je i mladi reprezentativac BiH Marijan Ćavar. Ipak, 21-godišnji Ćavar još uvijek ne konkuriše za prvi tim Eintrachta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.