Želje i zamisli gazde Juventusa su postale jasne

Nek' veliki budu što veći, a mali nam ne trebaju

Dok je u Italiji, pa tako i u italijanskom fudbalu glavna tema koronavirus, predsjednik Juventusa Andrea Agnelli je "izašao van okvira" rasprava koje se vode u proteklom periodu i odmah je izazvao burne reakcije.

Agnelli je govorio na TF Bussines of Football samitu u Londonu i čini se iskoristio priliku da nastavi "gurati" ideju o evropskoj Super ligi, takmičenju rezervisanom samo za najveće i najbogatije klubove. Sada je već jasno kakve su Agnellijeve želje za budućnost fudbala - da veliki budu još veći i bogatiji, a "mali"...

Njegov govor na pomenutoj manifestaciji je postao mnogo kontroverziniji čim je u priču upleo i Atalantu, klub iz svoje domovine.

"Imam veliko poštovanje za sve što Atalanta radi, ali bez ikakve internacionalne historije i zahvaljujući samo jednoj sezoni, oni imaju pristup najvećem evropskom klupskom takmičenju. Da li je to u redu ili ne?", zapitao se Agnelli, koji očigledno smatra da "maloj" Atalanti nije mjesto u elitnom takmičenju poput Lige prvaka.

Podsjetimo, Atalanta je prošle godine po prvi put u svojoj historiji izborila nastup u Ligi prvaka, a sada je već blizu četvrtfinala pomenutog takmičenja jer je u prvom meču osmine finala sa ubjedljivih 4:1 savladala Valenciju.

"A onda pomislim na Romu, koja je proteklih godina dala doprinos da se održi 'ranking' italijanskog fudbala. Imali su jednu lošu sezonu i nema ih, što za njih povlači i finansijsku štetu", nastavio je Agnelli.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Moramo, također, zaštititi investicije. Da li to znači da bi Atalanta imala manje šansi da igra na visokom nivou? Nemam odgovor na to pitanje, stvar je u tome da treba uspostaviti transparentan proces kada se ovakve odluke budu pravile... Postoje timovi koji su osvojili ligu ili kup i dođu do plasmana u Ligu prvaka samo na osnovu ranga svoje zemlje. Poenta je u tome kako izbalansirati ukupan doprinos evropskom fudbalu i izvedbu u samo jednoj sezoni", poručio je "gazda" Juventusa.

Nikoga u Bergamu, međutim, neće previše zabrinuti Agnellijeve izjave, s obzirom da je "Božica" ponovo jako blizu da kroz Seriju A izbori direktan plasman u Ligu prvaka (Atalanta je trenutno četvrta na tabeli).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.