Foto - EPA

Argentinac 'otvorio' oči menadžerima

Kako pobijediti Liverpool? Samo kopirate taktiku Diega Simeonea!

Midhat Šljivak

Ekipa Liverpoola nalazi se u blagoj rezultatskoj krizi.

Redsi su u kratkom vremenskom periodu izgubili tri utakmice, a nizbrdo je krenulo nakon poraza u osmini finala Lige prvaka od Atletico Madrida rezultatom 1:0.

Zatim su Redse dobili Watford (3:0) i Chelsea (2:0), a ekipa Jurgena Kloppa je uz dosta muke savladala West Ham s 3:2.

Interesantno je da su Nigel Pearson (Watford) i David Moyes (West Ham) poprilično iskopirali taktiku Diega Simeonea za meč protiv Redsa, a Pearson je uspio da pobijedi.

Simeone je poznat kao trener koji je specijalist za defanzivu. Njegov sistem 4-4-2 protiv Liverpoola je prelazio u sistem u kojem je u odbrani često bilo čak šest fudbalera i to je donijelo rezultat. Zatim je Pearson napravio isto.

Izričito defanzivan pristup je formaciju 4-2-3-1 pretvarao često u 6-3-1 sa dosta kretnji i pokrivanja, a kontre su na kraju uništile Liverpool koji je pregažen od Watforda sa 3:0.

David Moyes je pokušao napraviti s West Hamom isto kao i Simeone. Ipak, njemu nije prošlo za rukom da otkine bodove Redsima, koji su nekako uspjeli da pobijede s 3:2 na Anfieldu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Ipak, očigledno je Simeone našao pravu taktiku za Liverpool. Nema dileme da će je koristiti i u revanšu Lige prvaka i neće biti iznenađenje ako se aktuelni prvaci Evrope oproste od takmičenja.

S druge strane Frank Lampard je u pobjedi Chelseaja jednostavno iskoristio psihički pad u igri tima s Anfielda i nastavio je njihovu negativnu seriju.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.