Radili su punom parom na pripremama, ali...

Od idealnih uslova, do povratka u bh. realnost: Kome je godio odlazak u Tursku, a kome ne?

Endin Čaušević

Premijer liga Bosne i Hercegovine donijela nam je dosta uzbuđenja u nastavku prvenstva, a sigurno da nas do kraja očekuje velika borba za prvaka, te za opstanak u društvu najboljih.

Nakon zimske pauze koja je trajala dva mjeseca prije nešto više od tri sedmice nastavljeno je takmičenje u najjačem rangu bh. fudbala. Prethodna tri kola donijela su nam nekoliko iznenađujućih rezultata, ali i potvrdila da nas očekuje spektakl do samog kraja.

Mnogi klubovi su na zimskim pripremama odlučili da otputuju u toplije krajeve kako bi imali što bolje uslove. Tako je i ove zime najpopularnija testinacija bila Antalija u Turskoj gdje su klubovi imali zaista odlične uslove za rad.

Na pripremama u Turskoj ove zime bili su Sarajevo, Željezničar, Čelik, Sloboda, Mladost, Borac, Tuzla City i Velež. No, ponovo je velika briga trenera bila činjenica da u Antaliji igrači imaju odlične uslove za rad, a kada se vrate u BiH na početak prvenstva onda je većina terena daleko od idealnih što stvara dosta problema ekipama.

Bh. klubovi su punom parom radili u Turskoj i spremali su se za izazove u Premijer ligi, ali očito je da nisu baš svima godile pripreme u Antaliji sudeći po rezultatima u nastavku prvenstva.

Igračima Sarajeva je boravak u Turskoj očito odgovarao jer su odlično počeli proljetni dio sezone. Izabranici Vinka Marinovića su u prethodna tri kola ostvarili tri pobjede, te su na vrhu tabele sa 42 boda. Sarajevo je u drugom dijelu sezone slavilo na svom terenu protiv Tuzla Cityja (6:2) i Mladosti (2:1), te u gostima protiv Borca (0:2).

Boravak u Turskoj može se reći odgovarao je i igračima Željezničara koji su neporaženi u nastavku prvenstva. Željo je upisao dvije pobjede i remi u drugom dijelu sezone. Plavi su slavili kući protiv Tuzla Cityja (1:0), dok su u gostima pobijedili Zvijezdu 09 (0:3), te remizirali protiv Radnika (0:0).

Veoma dobar start u drugom dijelu prvenstva ima i Velež koji je upisao dvije pobjede i jedan remi. Rođeni su pred svojim navijačima slavili protiv Zvijezde 09 (2:0) i Borca (2:1), a u gostima su sa Tuzla Cityjem odigrali meč bez golova. Ekipi Feđe Dudića boravak u Turskoj je itekako prijao i uključili su se u borbu za gornji dio tabele.

Najveći pad sigurno je ostvario banjalučki Borac koji još uvijek ne zna za pobjedu u drugom dijelu sezone. Borac je upisao dva poraza i jedan remi i zbog toga su malo izgubili korak za vodećim ekipama što je iskoristio Zrinjski koji ih je pretekao na tabeli. Pored toga porac je ispao i iz Kupa BiH porazom na svom terenu od Željezničara.

Klub iz Banjaluke je prije nekoliko dana promijenio i trenera nakon što je Branislav Krunić dobio otkaz, a na njegovo mjesto stigao je Vlado Jagodić. Iako su radili punom parom na pripremama u Turskoj čini se da im boravak u Antaliji nije najbolje godio sudeći prema rezultatima u nastavku prvenstva.

No, u najgoroj situaciji sigurno je Čelik koji je više od dvije sedmice bio na pripremama u Turskoj. Zenički klub ima dosta problema u svim segmentima, a na njihovu žalost izostali su rezultati na terenu koji su možda i najvažniji.

Čelik se bori za opstanak u društvu najbolji jer je predzadnji sa 17 bodova i još uvijek bez pobjede u proljetnom dijelu sezone. Zeničani su upisali dva poraza i jedan remi. Očito je nešto duži boravak u Turskoj malo "uspavao" tim iz Zenice kojem je hitno potrebno buđenje ako žele ostati u Premijer ligi BiH.

Na pripremama u Turskoj ove zime bili su i igrači Slobode koji su za vikend uspjeli konačno upisati pobjedu. Sloboda je na svom terenu pobijedila direktnog rivala za opstanak ekipi Čelika i popravila utisak. Tuzlanski tim sada je deveti sa četiri boda više u odnosu na Čelik. Pored pobjede protiv Čelika ekipa Sloboda još je remizirala protiv Mladosti (0:0), te je poražena od Zrinjskog (2:0).

Ni Tuzla City nije imao dobar start u drugom dijelu sezone. Ovaj tim je upisao dva poraza i jedan remi, a nakon svega Elvir Baljić je napustio klupu ovog kluba. Pored toga što su bez pobjede u drugom dijelu PL ekipa Tuzla Cityja oprostila se i od Kupa BiH. Ovaj klub je bio najprijatnije iznenađenje u prvom dijelu prvenstva, ali onda je došlo do velikog pada forme.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

I na kraju ekipa koja je također bila na pripremama u Antaliji je Mladost. Pred timom iz Doboja kod Kaknja je također grčevita borba za opstanak. Mladost je trenutno na 10. mjestu i ima bod više od Čelika koji je na poziciji koja vodi u niži rang.

Mladost je u drugom dijelu prvenstva osvojila samo jedan bod i to u gostima protiv Slobode (0:0). Pored toga poraženi su na svom terenu od Širokog Brijega (2:3), te u gostima od Sarajeva (2:1).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.