EPA

Prisjetio se bivši fizioterapeut Borussije Dortmund

"Buvač je govorio: Smiri se, Kloppo, popuši cigaretu..."

Frank Zollner. Ne, nije u pitanju nikakav fudbaler niti trener, ali svejedno uživa status legende u Bundesligi, naročito u Borussiji Dortmund. U ovom njemačkom klubu je radio kao fizioterapeut u periodu od 1992. do 2009. godine.

Za tih 17 godina Zollner je prošao 'sito i rešeto' sa Borussijom, a bio je, dakle, dio i ere Jurgena Kloppa kojeg danas smatra najboljim fudbalskim trenerom na kugli zemaljskoj.

U razgovoru za Goal.com i Spox.com prisjetio se Zollner kako je bilo raditi sa sadašnjim strategom Liverpoola, a nije propustio priliku ni da nahvali bh. stručnjaka Željka Buvača i ispriča anegdotu u kojoj je upravo on glavni akter.

"Radio sam i sa velikim Ottmarom Hitzfeldom, ali Klopp je baš poseban. Bilo je dana kada pomisliš: 'Bože, kako je ovaj čovjek sjajan'. No, ponekad se činilo i da je egocentričan", kaže Zollner i nastavlja:

"Sjećam se da me je jednom nazvao JBlaszczykowski da mi kaže da se povrijedio tokom okupljanja reprezentacije i da neće moći trenirati, ali da će svejedno doći kako bi bio na sastanku u svlačionici. Znate li kako je Klopp reagovao? Potpuno je pogubio živce. Lud! Blaszczykowski i ja stojimo i ne vjerujemo. Srećom, uz Kloppa je uvijek bio još jedan trener."

E, onda je naglasio ulogu našeg Željka Buvača.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Buvač se često pojavljivao u takvim trenucima i govorio: 'Kloppo, popuši cigaretu i smiri se'. Bio je jedan od najboljih pomoćnih trenera s kojima sam ikad radio. Ali Klopp je imao onu stvar da se izvini kad shvati da je otišao predaleko."

U prošlosti Klopp je Buvača nazivao mozgom svojih stručnih štabova, ali u međuvremenu njihovi putevi su se razišli. Danas je Buvač sportski direktor u ruskom prvoligašu Dynamu iz Moskve.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.