Foto: EPA

Teški dani po povratku iz izbjeglištva

Lovren: Rugali su mi se, zvali su me Bosanac

Defanzivac Liverpoola Dejan Lovren u HRT-ovoj emisiji 'Junaci našeg doba' prisjetio se svojih početaka.

Lovren je na klupskom i reprezentativnom planu ostvario sve ono o čemu je nekada maštao kao dijete, međutim nije uvijek, narodski rečeno, sve išlo 'po loju'.

Sa svega tri godine Lovren je uslijed rata napustio dom u Kraljevoj Sutjesci i s roditeljima se zaputio ka Njemačkoj, odakle su se potom preselili u Hrvatsku, gdje je i počela njegova profesionalna karijera.

"Nisam shvatao rat, sve je bila igra. No vidio sam na roditeljima brigu, vidio sam suze. Dogodilo se spontano, udarao sam malo loptu ispred zgrade, a kada smo shvatili da je u blizini fudbalski klub, otac je odveo da vidimo kakav sam. Brzo sam se prilagodio, tata je odjednom postao trener, znali smo se i pošorati", priča Lovren.

Poslije izbjeglištva skrasio se u Karlovcu. Ti dani nisu bili baš najbolji...

"Nisam imao lijep doček, smijali su mi se, ali ja sam to rješavao na neki drugi način. Nekad sam se i potukao, nisam dao na sebe da mi se smiju i rugaju jer sam se rodio u BiH te da mi govore da sam Bosanac. Strast i frustracije ispucavao sam na terenu, igrao sam agresivno, borio sam se. Uvijek sam htio biti najbolji", prisjeća se Lovren.

Nakon što se pokazao na utakmici Karlovca i Dinama uslijedio je uspon.

"Ta prva godina bila je teška jer sam putovao u Zagreb svaki dan iz Karlovca jer sam morao završiti taj osmi razred. Sljedeće godine bio sam u domu, zajedno s četvoricom u 15 kvadrata, na 500 metara od Dinamova kampa. Ti su uvjeti bili najljepši."

Dinamo ga je ubrzo poslao na 'kaljenje' u Zaprešić.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Nije mi bilo lako jer ja sam tamo, roditelji u Karlovcu, a nisam siguran hoće li mi Dinamo ponuditi novi ugovor. Pa i škola, bilo je loših dana, ali tu je pomogla majka."

Nakon Hrvatske sljedeće Lovrenovo odredište bilo je Francuska, odnosno Lyon, odakle je preko Southamptona došao do Liverpoola. S Redsima je kasnije došao do krova Evrope.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti