Održana važna video konferencija

Kada će se vratiti Premier liga: Ključni aspekt je u testiranju

Samir Mlaćo

Više od mjesec dana engleski Premiership je u prekidu.

Danas su klubovi u Premier ligi saznali da povratak nogometa ovisi o uvođenju masovnog testiranja na koronavirus.

U dvosatnoj video konferenciji predstavnici najboljih 20 timova engleskog nogometa razgovarali su sa zvaničnicima lige o scenarijima povratka takmičenja.

U prvi plan su dospjeli medicinski izazovi prvi eventualnom nastavku takmičenja.

Vodstva lige u Engleskoj sarađuju sa klubskim doktorima na osmišljavanju niza protokola koji bi omogućili vrhunskom fudbalu da se vrati na siguran i primjeren način. Ključni aspekt bila bi testiranja.

U testiranja bi bili uključeni igrači, trenersko i medicinsko osoblje, sudije, te kamermani, odnosno cijele ekipe koje rade prijenos. Vlada u Velikoj Britaniji tvrdi da trenutno postoji kapacitet za 38.000 testova dnevno u cijeloj zemlji.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Jasno je da će Premier liga krenuti tek kada Vlada kaže da je to sigurno, a podrazumijeva se da će liga tražiti posebno odobrenje za korištenje testova.

"Ostaje cilj da se okonča sezona 2019/20, ali u ovoj fazi svi datumi nastavka su preliminirani, dok se uticaj COVID-a 19 razvija", istaknuto je nakon sastanka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.