Zanimljiv pristup prije meča

Kako je Roger Federer pomogao Manchester Unitedu da osvoji Ligu prvaka 2008. godine?

Na 12. godišnjicu posljednje titule Manchester Uniteda u Ligi šampiona Express Sport se osvrnuo na uticaj koji je Roger Federer imao da se to dogodi. 

Bivši trener u klubu s Old Trafforda Rene Meulensteen otkrio je kako je koristio snimke mečeva Rogera Federera kako bi pomogao igračima u njihovom psihičkom fokusu uoči finala Lige šampiona iz 2008. godine u kojem je United porazio Chelsea nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Manchester je bio bez titule prvaka Evrope devet godina prinje tog finala. Sir Alex Ferguson je bio pod velikim pritiskom, ali u svojim redovima je tada imao velike zvijezde kao što su Cristiano Ronado, Wayne Rooney ili Carlos Tevez.

Bilo je to prvo finale Lige prvaka u kojem su se sastala dva engleska kluba, a Meulensteen je smatrao kako bi korištenje Federera moglo biti korisno za igrače.

"Ljubitelj sam tenisa i uvijek sam se divio Federeru i načinu na koji kontroliše svoje emocije. Za momke sam odabrao pet Federerovih isječaka i zamolio ih da ispod napišu na kojem turniru je tada igrao, koji je set bio u pitanju i koji poen. Identificirali su Wimbledon kao turnir, ali nisu znali reći koji je u pitanju set ili poen. Poenta koju sam im tada htio reći je da, gdje god je Federer igrao, pobjeđivao je i prikazivao najbolje od sebe kada je bilo najbitnije".

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Osvojio bi prvi set, onda izgubio drugi i treći, ali sve do trenutka dok meč ne dođe do 'meč poena' sve što se ranije događalo nije bilo bitno za njega jer je bio skoncentrisan samo na pobjedu".

U konačnici ovakva psihička priprema je uspjela jer su igrači Uniteda uspjeli zadržati nervozu tokom izvođenja penala na stadioinu Lužniki u Moskvi i upisati pobjedu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.