Jasna poruka mostarskog kluba

HŠK Zrinjski se oglasio nakon video konferencije: Želimo objaviti ključne stavove

Endin Čaušević

Predstavnici bh. premijerligaša jutros su održali novu video konferenciju s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine na kojoj je doneseno nekoliko zajedničkih prijedloga.

Kako je SportSport.ba jutros pisao moguće je da dođe do promjena u broju zamjenskih igrača, te broju stranaca. Zajednički prijedlog većine klubova je da od naredne sezone broj zamjenskih igrača se poveća sa sedam na devet. Tako bi u zapisniku trebalo biti ukupno 20 fudbalera.

Također, što se tiče stranih igrača prijedlog je da se sa dosadašnja četiri "stranca" u zapisniku jedne ekipe taj broj poveća na pet. Jedan od prijedloga je i da broj igrača zaštićenog godišta poveća sa tri na četiri.

Zajednički prijedlog jeste da se u jesenjem dijelu odigra 19 kola, a mečevi 19. kola igrali bi se 12. i 13. decembra. Također, prijedlog je da prelazni rok traje 12 sedmica, a da krajnji rok za pojačanja bude 2. oktobar. Treba dodati da sve ove prijedloge mora odobriti Izvršni odbor NSBiH kako bi oni bili ozvaničeni.

Nakon video konferencije oglasio se i HŠK Zrinjski koji je htio objaviti svoje stavove.

"Nakon danas održane videokonferencije u organizaciji Nogometnog saveza BiH na temu propozicija natjecanja za sezonu 2020/2021, HŠK Zrinjski želi objaviti ključne stavove koje smo jasno iznijeli i argumentirali:

- HŠK Zrinjski nema ništa protiv eventualnog prijedloga da se broj zamjenskih igrača u zapisniku utakmice poveća sa sedam na devet;

- HŠK Zrinjski i dalje zastupa stav da u propozicijama natjecanja ne treba biti propisana kvota o minimalnom broju U21 igrača u zapisniku utakmice, ali će svejedno podržati odluku o obveznoj kvoti U21 igrača ako to bude stav većine klubova;

- HŠK Zrinjski je izričito protiv eventualnog prijedloga da jedan ili više U21 igrača iz obvezne kvote mora biti starter, jer smatra da su bilo kakva uvjetovanja kada su u pitanju profesionalni klubovi iz najjačeg ranga apsurdna, što potvrđuju i primjeri iz većine europskih liga kada je ova tematika u pitanju;

- HŠK Zrinjski je spreman podržati nacrt predloženog kalendara natjecanja kada je Premijer liga u pitanju;

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

- HŠK Zrinjski smatra da se iz više razloga trajanje ljetnog prijelaznog roka mora uskladiti s većinom europskih zemalja", navodi se u saopštenju Plemića.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.