Najbolje će proći FK Sarajevo

Zagarantovani iznosi: Koliko novca će dobiti bh. predstavnici od evropskih nastupa?

Admin Čaušević

Za razliku od prošlih godina bh. predstavnici će evropski fudbal igrati i u augustu. Uslijed pandemije koronavirusa UEFA je morala prolongirati kvalifikacije za dva mjeseca. 

Umjesto u junu kvalifikacije će ove godine početi sredinom augusta. Sarajevo će igrati u prvom pretkolu Lige prvaka, a Željezničar, Zrinjski i Borac u prvom rundi kvalifikacija Lige prvaka.

Kvalifikacije će se igrati u drugačijem formatu. Umjesto dvomeča će se igrti po jedan meč sve do play-offa, odnosno posljednje runde prije plasmana u grupnu fazu.

Sarajevo će svoj susret igrati 18. i 19. augusta, a Željezničar, Zrinjski i Borac 20. augusta. Žrijeb će odlučiti da li će to biti na domaćem ili gostujućem terenu.

Kada su u pitanju finansijske nagrade prema sadašnjim informacijama one bi trebale ostati identične kao i prošle sezone.

Sarajevo kao prvak ima zagarantovan iznos od 800.000 eura. Bh. šampion će za učešće dobiti 260.000 eura, zatim 280.000 za nastup u prvom pretkolu Lige prvaka, te 260.000 eura za eventualni nastup u 2. pretkolu Europa lige.

Preostala tri bh. predstavnika će zajedno zaraditi manje nego Sarajevo. Borac, Zrinjski i Željezničar za nastupe u prvom pretkolu Europa lige imaju zagarantovanih po 240.000 eura.

Nagradni fond u kvalifikacijama prema trenutnoj situaciji:

Liga prvaka:

Učešće u kvalifikacijama: 260.000 eura
1. pretkolo: 280.000 eura
2. pretkolo: 380.000 eura
3. pretkolo: 480.000 eura

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Europa liga:

1. pretkolo: 240.000 eura
2. pretkolo: 260.000 eura
3. pretkolo: 280.000 eura

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.