Foto - EPA

Roy Keane nije praštao nikom

Bahatost i umišljenost se nisu dopali legendi: "Ugasi tu muziku, idi kući i ne vraćaj se"

Midhat Šljivak

Roy Keane je apsolutna ikona Manchester Uniteda.

Legendarni kapiten Crvenih đavola je ostavio dubok trag na Old Traffordu, a dres Crvenih đavola je nosio od 1993. do 2005. godine.

U tom periodu je osvojio apsolutno sve. Bio je istinski vođa tima i šef na terenu, te nije dopuštao bahatost mladih fudbalera koji su dolazili.

Jednu takvu priču o Keanu i nekadašnjem igraču Uniteda Kieranu Richardsonu ispričao je Febian Brandy, bivši član omladinskih selekcija tima iz Manchestera.

On je svjedočio situaciji u kojoj je Roy Keane poslao tada mlađahnog Richardsona kući i to sa klupskog parkinga.

"Imao sam 13 godina kada je Kieran Richardson priključen prvom timu. Jednog dana je došao na trening u automobilu sa spuštenim krovom, a muzika je odjekivala. Mislio je da je faca", oktriva Brandy i zatim je opisao reakciju Royja Keana.

"Nažalost po Kierana, Roy Keane je bio na parkingu. Uperio je prst u njega i rekao mu je: 'Ugasi muziku, idi kući i ne vraćaj se danas ovdje'".

Keane je 2005. godine u jednom intervjuu žestoko kritikovao upravo Richardsona. Deset godina kasnije u autobiografiji je objasnio svoj postupak.

"Opisao sam ga kao lijenog defanziva. Naravno, Kieran Richardson nije defanzivac. Neki igrači su lijeni kad se treba igrati odbrana i ne vraćaju se dovoljno", istakao je Keane.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Čuveni Irac je za tim sa Teatra snova odigrao 480 utakmica i postigao je 51 gol. Sa druge strane Richardson je u Unitedu igrao od 2002. do 2007. godine i skupio je 81 nastup i 11 golova.

Potom je igrao za Sunderland, Fulham, Aston Villu i Cardiff, gdje je 2017. godine završio karijeru.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.