Foto - EPA

Profesor ima zanimljivu ideju

FIFA će razmatrati Wengerov prijedlog o promjeni sistema kvalifikacija

Midhat Šljivak

Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Gianni Infantino rekao je danas kako će ova organizacija razmotriti prijedlog Arsenea Wengera o smanjivanju broja reprezentativnih prozora tokom godine.

Wenger je nedavno predložio da se reprezentativne akcije igraju u jednom ili dva termina, kako bi se igrači potom mogli bez problema posvetiti klupskim obavezama.

"Kalendar internacionalnih utakmica je jedna od ključnih stavki na narednom sastanku. Jedno od rješenja o kojem ćemo raspravljati je da na pravi način ukomponujemo kvalifikacijske utakmice", rekao je Wenger i nastavio je:

"Umjesto da se igraju u septembru, oktobru, novembru, martu i junu, prijedlog je da se sve utakmice odigraju u jednom mjesecu ili u dva termina - oktobar i februar. Ako bi se to uspjelo dogovoriti, igrači bi mogli mirno da se posvete klubovima od marta do juna. Idealno rješenje bi bilo da se sve utakmice kvalifikacija odigraju u jednom mjececu, recimo u oktobru", istakao je Wenger i dodao je:

"Odradiš kvalifikacije i ostatak sezone si slobodan u korist kluba. Na kraju sezone opet igraš za nacionalni tim na velikim takmičenjima", istakao je Wenger.

Wenger je također istakao kako bi dobro bilo da se Evropska i Svjetska prvenstva igraju svake dvije godine.

Infantino je danas istakao da je spreman da podrži ovakve promjene koje je legendarni stručnjak predložio.

"Moramo biti otvoreni raznim prijedlozima i idejama. Arsene Wenger nije samo uspješan menadžer, on je profesor fudbala", rekao je Infantino i dodao je:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Naša tijela će raspravljati o kalendaru takmičenje jer želimo donijeti odluku u narednih nekoliko mjeseci, što prije to je bolje, kako bi se sve moglo isplanirati", riječi su prvog čovjeka FIFA.

Vidjet ćemo da li će se ove promjene zaista i desiti, ali sve su prilike da ćemo u budućnosti gledati poprilične promjene u svijetu fudbala.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.