Premijer liga najzanimljivija u regionu

Otvorena tri fronta: Slijede odlučujuće bitke za titulu, euroscenu i opstanak, pogledajte raspored

Admin Čaušević

Niti jedno nacionalno prvenstvo u regionu nije uzbudljivo kao Premijer liga. Tako je bilo u prošlosti, tako je sada, a tako će prema svemu sudeći biti i budućnosti. 

Crvena zvezda je već davno odbranila titulu prvaka Srbije, jučer je isto uradio i Dinamo u Hrvatskoj, dok je isto uradila i Budućnost u Crnoj Gori. Samo se u BiH još uvijek ništa ne zna. Otvorena su sve tri fronta. 

Bh. prvenstvo ulazi u posljednjih 360 minuta i čekaju nas odlučujuće bitke kako u borbi za prvaka, tako i u borbi za izlazak na međunardnu scenu. Neizsvjesnosti definitivno neće manjkati ni u donjem dijelu tabele jer i za opstanak ništa još uvijek nije gotovo.

Svakako najviše pažnje privlači duel Borca i Sarajeva za šampionski peha. Banjalučani i Sarajlije pred posljednja četiri kola ulaze potpuno izjednačeni na tabeli sa po 57 bodova. Odigrali su sve tri međusobna duela ove sezone te o pravku neće odlučivati u direktnom obračunu. 

Bordo tim je taj koji na papiru ima lakši raspored. Zimskog prvaka čekaju čekaju tri duela na stadionu Asim Ferhatović Hase. Domaćini su Slobodi i Radniku te "gosti" Olimpiku. Van bh. prijestolnice će putovati samo u Doboj kod Kaknja ekipi Mladosti. 

Borac u dva naredna meča ima neugodne ispite. Prvo će dočekati Zrinjski, nakon čega slijedi gostovanje Željezničaru. U posljednja dva kola slijede dueli sa tuzlanskim klubovima. Banjalučani će biti domaćin Tuzla Cityju te gosti Slobodi. 

Kolo Raspored FK Sarajevo Raspored FK Borac
30. Sarajevo - Sloboda Zrinjski - Borac
31. Mladost - Sarajevo Željezničar - Borac
32. Sarajevo - Radnik Borac - Tuzla City
33. Olimpik - Sarajevo Sloboda - Borac

Dok su Borac i Sarajevo praktično sigurni učesnici UEFA-inih takmičenja i igraju finale Kupa, za preostala dva slobodna mjesta u borbi za izlazak na euroscenu konkurišu četiri ekipe: Velež, Široki Brijeg, Zrinjski i Tuzla City. Sve četiri ekipe imaju nekoliko teških mečeva. 

Velež trenutno drži treće mjesto i u najpovoljnijem je položaju, ali je raspored neugodan za Rođene. Tuzla City je u najlošijem položaju, ali sve bi mogli okrenuti u naredna dva meča protiv Širokog Brijega i Veleža.

Širokobriježani su se pobjedama nad Zrinjskim i Željezničarom vratili na četvrto mjesto te praktično sami odlučuju o svojoj sudbini, dok će Zrinjski osim o sebi zavisiti i o ostalim rezultatima.

Kolo Raspored FK Velež Raspored NK Široki Brijeg Raspored HŠK Zrinjski Raspored FK Tuzla City
30. Velež - Željezničar Široki Brijeg - Tuzla City Borac - Zrinjski Široki Brijeg - Tuzla City
31. Tuzla City - Velež Sloboda - Široki Brijeg Zrinjski - Krupa Tuzla City - Velež
32. Velež - Sloboda Široki Brijeg - Mladost Zrinjski - Željezničar Borac - Tuzla City
33. Mladost - Velež Radnik - Široki Brijeg Tuzla City - Zrinjski Tuzla City - Zrinjski

Opstanak u društvu najbolji u četiri preostala kola će tražiti Mladost, Olimpik, Krupa i Radnik. Ovi timovi će odigrati i nekoliko međusobnih duela do samog kraja pa svako naredno kolo može donijeti promjenu. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svakako su najugroženiji Krupa i Radnik koji trenutno drže dvije najlošije pozicije, ali Mladost i Olimpik i dalje ne mogu biti spokojni pa je za očekivati veliku dramu i na tom frontu. 

Kolo Raspored FK Mladost  Raspored FK Olimpik Raspored FK Krupa Raspored FK Radnik
30. Olimpik - Mladost Olimpik - Mladost Krupa - Radnik Krupa - Radnik
31. Mladost - Sarajevo Radnik - Olimpik Zrinjski - Krupa Radnik - Olimpik
32. Široki Brijeg - Mladost  Krupa - Olimpik Krupa - Olimpik Sarajevo - Radnik
33. Mladost - Velež Olimpik - Sarajevo Željezničar - Krupa Radnik - Široki Brijeg

Podsjećanja radi, naredno 30. kolo igrat će se u utorak i srijedu, dok će svi mečevi završna tri kola biti odigrana u istom terminu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.