Foto - Screenshot

Španac nije stručnjak za penale

Ovo je posljednji penal kojeg je odbranio De Gea: 'Skinuo' ga je prije više od pet godina

Midhat Šljivak

David de Gea tragičar je Manchester Uniteda.

Španski čuvar mreže promašio je odlučujući penal u nevjerovatnoj seriji protiv Villarreala u finalu Evropske lige (11-10) i jedini je od svih fudbalera koji nije uspio zabiti gol.

Međutim, mnogo veći problem je činjenica da David de Gea jednostavno ne zna braniti penale i već pet godina nije odbranio jedan udarac sa 11 metara.

Posljednji čovjek kojem je Španac odbranio penal je Romelu Lukaku. Dogodilo se to u polufinalu FA Kupa 23. aprila 2016. godine protiv Evertona, a od tog trenutka De Gea nije skinuo nijedan udarac.

U ovom periodu španski golman je 36 puta bio oči u oči sa protivničkim fudbalerima. Broj obrana je NULA, pa se sa pravom može reći da De Gea nije stručnjak za penale.

Interesantno je svakako da je u istom periodu rezervni golman Uniteda Dean Henderson sačuvao 47 posto od 17 penala koji su dosuđeni protiv ekipa u kojima je branio.

De Gea je na golu Manchester Uniteda u tom periodu protiv sebe imao 25 penala i nijedan nije uspio skinuti. Procenat odbranjenih penala kod golmana je između 23 do 27 posto.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Treba svakako istaći da je i u Premier ligi učinak odbranjenih penala veoma loš.

Posljednji penal u Premiershipu De Gea je skinuo 5. oktobra 2014. godine. Ponovo je rival bio Everton, a skinuo je udarac Leigthonu Bainesu.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.