S dva boda sada mogu samo kući

Šta treba Hrvatima da se plasiraju u osminu finala Evropskog prvenstva?

Endin Čaušević

Reprezentacija Hrvatske u utorak igra protiv Škotske meč posljednjeg kola grupne faze Evropskog prvenstva.

Vatreni su razočarali navijače svojim igrama u prethodne dvije utakmice jer su uspjeli osvojiti samo jedan bod, te su ugrozili plasman u nokaut fazu ovog takmičenja.

Hrvatska je u prvom kolu poražena od Engleske sa 1:1, dok su prije nekoliko dana remizirali protiv Češke odigravši 1:1. Sada je jasno da u posljednjem kolu Hrvati moraju do pobjede ukoliko žele proći dalje.

Pred mečeve posljednjeg kola grunpe faze bile su i teoretske šanse da se Hrvatska može plasirati dalje kao najbolja trećeplasirana reprezentacija i to sam ukoliko budu imali dva boda.

U tom slučaju remi je odgovarao Dalićevoj ekipi protiv Škotske, ali samo u slučaju da remiziraju Švicarska i Turska, te da Slovačka pobijedi Španije, a Švedska Poljsku.

Međutim, već prvi dan je sve to palo u vodu jer su danas Švicarci s 3:1 pobijedili Turke i imaju dobre šanse da se kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija plasiraju dalje.

Sada je jasno da Hrvatskoj u utorak na Hampden Parku u Glasgowu protiv Škotske odgovara samo pobjeda kako bi se plasirali u osminu finala Eura.

Hrvati bi s pobjedom na tabeli najboljih trećeplasiranih selekcija bili sigurno ispred Švicarske zbog bolje gol razlike.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Sve osim pobjede Vatrenih značilo bi da Hrvatsku nećemo gledati u nokaut faz Evropskog prvenstva što bi zaista bila senzacija nakon što su prije tri godine bili viceprvaci svijeta.

Podsjećamo, utakmica između Škotske i Hrvatske igra se u utorak od 21 sat.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.