FOTO: FIBA

Prema FIBA power rankingu

Bosna i Hercegovina je šesta reprezentacija Evrope!

Haris Zilić

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine piše historiju bh. sporta.

Izabranice Gorana Loje plasirale su se u četvrtfinale Eurobasketa, gdje ih čeka velesila Francuska.

U dosadašnjem toku turnira, Zmajice su ostvarile tri trijumfa i jedan poraz i zauzimaju šestu poziciju na novoj FIBA Power ranking listi.

Prva je selekcija Francuske ispred Srbije i Belgije, a ispred BiH su Španija i Rusija, što dovoljno govori u kakvom se društvu nalazi naša selekcija.

Pred početak Eurobasketa bili smo na FIBA svjetskoj listi na 34. pozicji, a na FIBA Europe listi na 21. poziciji i tu ćemo dosta napredovati kada se obračunaju svi poeni.

Očekivati je da Bosna i Hercegovina bude u TOP 20 svjetskih selekcija i u TOP 10 evropskih selekcija, što bi bilo olakšavajuće pred žrijeb narednih kvalifikacija za Eurobasket.

Podsjetimo, Zmajice na Eurobasketu imaju još tri meča. Ako izgubimo od Francuske u četvrtini finala, onda igramo sa poraženim iz meča Bjelorusija - Švedska za direktan plasman na SP, odnosno u borbu od 5. do 8. mjesta.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.