Pokazao koliko je patriota

Dončića pitali da li mu je draže osvojiti NBA prsten ili Olimpijske igre, odgovorom je sve oduševio

Edmir Škorić

I dok mnoge zvijezde u regionu uglavnom bivaju posvećene NBA karijerama, odbivši igrati za svoje reprezentacije u važnim utakmicama, Luka Dončić je bez razmišljanja prihvatio da igra ovog ljeta za Sloveniju.

Dončić želi da Sloveniju odvede na Olimpijske igre, a zvijezda Dallasa će sa svojim zemljacima protiv Litvanije igrati finalni meč za odlazak na najveću sportsku smotru.

Slovenija je predvođena Lukom Dončićem prošetala do finala. U uvodnom kolu pobijedili su Angolu s 50, zatim Poljsku sa 35 razlike i u polufinalu Venezuelu sa 98:70. Na turniru u Kaunasu Dončić je posebno pod lupom, ali motiva mu ne nedostaje.

Olimpijsko zlato ili prsten u NBA ligi, šta mu više znači? Vruće pitanje za Dončića nakon plasmana u finale turnira u Kaunasu, ali on nije imao dileme.

"Rekao bih zlato sa Slovenijiom. Igrate za svoju zemlju i to je nešto veliko i posebno, ali ne bih se bunio da osvojim oboje", odgovorio je Dončić uz smiješak na licu.

Slovencima bi ovo mogla biti treća sreća nakon što su ostali kratki u kvalifikacijama za Olimpijske igre 1992. u Barceloni i 2004. u Atini. S druge stane, Litvanija redovno igra na Olimpijskim igrama i ima tri bončane medalje. Nijedan turnir nije propustila od 1992. godine, a najlošiji plasman zabilježila je u Londonu 2012., kada je bila osma.

Danas od 18:30 sati u Kaunasu Dončić će pokušati da sruši Litvance predvođene NBA zvijezdama Jonasom Valanciunasom i Domantasom Sabonisom. Danas ili najkasnije sutra bit će poznato svih 12 učesnika košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama. Pobjednik iz Kaunasa igrat će u grupi sa Španijom, Argentinom i Japanom u Tokiju.

Francuskoj, SAD-u, Nigeriji, Iranu i Australiji pridružit će se pobjednici kvalifikacijskih turnira u Splitu, Beogradu i Kanadi.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.