Nakon deset godina

Mourinho prvi put pričao o najvećoj mrlji u svojoj trenerskoj karijeri: "Iskreno se kajem"

Endin Čaušević

Jose Mourinho prije nekoliko dana doputovao je u Rim gdje je predstavljen zvanično kao novi trener Rome.

Mourinho je nakon otkaza u Tottenhamu nekoliko mjeseci bio bez posla, ali onda je stigla ponuda Rome koju je odlučio prihvatiti. Portugalski stručnjak je dao i intervju po dolasku u Rim gdje je pričao o svojoj dosadašnjoj karijeri.

Posebni je imao zaista mnogštvo nevjerovatnih situacija u svojoj dosadašnjoj trenerskoj karijeri. Sve je počelo kada je s Portom uspio da osvoji Kup UEFA i Ligu prvaka čime se predstavio fudbalskom svijetu.

Nakon toga došao je u Chelsea s kojim je postao prvak Evrope, ali šlag na tortu desio se 2010. godine kada je Mourinho s Interom osvojio tripletu, te je pokorio Italiju i Evropu.

Mourinho je nakon odlične sezone u Interu dobio poziv Real Madrida koji jednostavno nije mogao da odbije. Međutim, u kraljevskom klubu mu nije išlo kako je očekivao jer je Barcelona tada bila dominantna u Španiji, ali i Evropi.

Njegov prvi El Clasico koji se igrao na Camp Nou 2010. godine bio je prvi fijasko jer je Barcelona pobijedila sa 5:0. Naredne godine desio se i skandal koji je na neki način obilježio Mourinha.

Portugalac je postao najomraženija osoba među navijačima Barcelone kada je na El Clasicu prilikom jednog haosa na terenu i svađe s trenerima katalonskog kluba odlučio udariti Tita Vilanovu, odnosno gurnuti mu prst u oko.

Nekoliko godina kasnije Vilanova je preminuo nakon duge i teške bolesti, a tada je Mourinho još više bio na udaru navijača Barcelone. Deset godina kasnije odlučio je da progovori o svemu tome.

"Dok sam bio u Realu, Barcelona je igrala jako dobro, ali su bili znatno bolji u manipulisanju sudijama, njihovim odlukama i kriterijima", rekao je Mourinho i dodao.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Priznajem krivicu za ono što sam uradio Titu Vilanovi, to je bilo veoma pogrešno. Nisam to smio uraditi, a loša slika koju sam tada stvorio o sebi će me pratiti zauvijek. Tito tu nije ništa uradio i iskreno se kajem zbog tog ružnog poteza".

Tito Vilanova preminuo je 25. aprila 2014. godine nakon što nije uspio po drugi put da pobijedi rak.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.