Foto - EPA

UEFA dala povjerenje dvojici sudija iz VAR sobe

Kreatori kontroverznog penala bit će u VAR sobi i u finalu Evropskog prvenstva

Midhat Šljivak

Engleska i Italija odigrat će u nedjelju 11. finala na Wembleyju finalni meč Evropskog prvenstva.

Englezi su do finala stigli kontroverznom pobjedom protiv Danske, a Italija je nakon penala sa Eura izbacila selekciju Španije.

Već danima se strasti ne smiruju zbog penala nakon kojeg je Harry Kane donio pobjedu Engleskoj u polufinalnom meču protiv Danske (2:1).

Mnogi smatraju da je Raheem Sterling prelagano pao u kaznenom prostoru i da je sudija Danny Makkeile suviše lagano pokazao na bijelu tačku.

Odluku o penalu donijela je VAR soba. Nizozemski sudac nije ni gledao snimak, već je poslušao savjet iz VAR sudija u kojoj su se nalazili Pol van Boekel (Nizozemska), Christian Gittelmann (Njemačka) i Pawel Gil (Poljska).

Italijani sigurno neće biti zadovoljni odlukom Evropske fudbalske federacije (UEFA) da za finale angažuje dvojicu od trojice sudija koji su donijeli odluku o penalu za Englesku.

[poll]https://sportsport.ba/polls/preview/109[/poll]

Ponovo će za VAR biti zaduženi Nizozemac Van Boekel i Nijemac Gittelmann, dok je umjesto poljskog sudije Gila kao treći VAR sudija 'upao' Nijemac Marco Fritz.

Potražite više informacija na temu EURO 2020:

Glavni sudija finalnog meča bit će Nizozemac Bjorn Kuipers, a asistenti su mu sunarodnjaci Sander van Roekel i Erwin Zeinstra.

Četvrti sudija na meču je Španac Carlos del Cerro Grande.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.