Lewandowski daleko najviše zarađuje

U Bayernu nema "divljanja" s iznosima plata: Ekipa podijeljena u četiri grupe i zna se ko je "kralj"

Endin Čaušević

Mnogi fudbalski klubovi našli su se u finansijskoj krizi nakon pandemije koronavirusa.

Pandemija koronavirusa napravila je totalnu pometnju u svijetu fudbala, a proteklih godinu dana mečevi su se igrali većinom pred praznim tribinama.

Zbog toga su mnogi klubovi doživjeli finansijski udar i sada pokušavaju da riješe problem, a čini se da je jedino rješenje da igračima znatno smanje ugovore, odnosno iznos godišnjih plata.

Prethodnih godina plate u svijetu fudbala su sve veće, a pojedini igrači zarađivali su čak preko 50 miliona eura godišnje.

Međutim, jasno je da to neće više biti slučaju u skorije vrijeme. Jedan od rijetkih klubova koji nije imao toliko problema s finansijama je Bayern, ali zbog toga što ne daju tako enormne ugovore svojim igračima.

U Bayernu vlada politika da niti jedan jedini igrač ne može imati godišnju platu veću od 20 miliona eura, te da će toliki iznos imati samo glavna zvijezda u ekipui.

Igrači su podijeljeni u grupe i u klubu ne pristaju na ucjene oko plata što su pokazali s Davidom Alabom kojeg su pustili u Real Madrid nakon što je on tražio povećanje plate.

Sada sličnu stvar želi i Leon Goretzka, ali u Bayernu su izričiti da povećanja plata neće biti.

Prvu grupu čine igrači koji zarađuju između 15 i 20 miliona eura. Tu prednjači Robert Lewandowski koji ima jedini u klubu godišnju platu od 20 miliona eura, a iza njega slijede Manuel Neuer, Thomas Muller i Leroy Sane.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Nakon toga slijedi druga grupa u kojoj su igrači sa zaradom između 10 i 15 miliona eura godišnje. U toj grupi trenutno su Kimmich, Coman i Serge Gnabry.

Treća grupa su igrači koji imaju godišnju platu između pet i deset miliona eura, a u njoj su Niklas Sule i Goretzka. I na kraju postoji četvrta grupa u kojoj su igrači koji godišnje zarade do pet miliona eura.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.